Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse er blitt drapstruet

Foto: Berit Almendingen
Sist oppdatert:
LO-leder Gerd-Liv Valla er på langt nær den eneste mektige nordmannen som har blitt drapstruet.

Bjarne Håkon Hanssen har vært der. Erna Solberg har vært der og statsminister Jens Stoltenberg har vært der. Flere norske politikere og andre fremstående maktpersoner i det norske nyhetsbildet har mottatt alvorlige drapstrusler.

Nå har også LO-leder Gerd-Liv Valla havnet på listen. Mandag mottok hun et brev der en mystisk avsender går langt i å drapstrue henne.

I fengsel
Så sent som 2 januar i år ble et tidligere Vigrid-medlem (26) dømt til seks måneders fengsel for drapstrusler mot justisminister Knut Storberget og flere andre forhold. Det var i møte med sin psykolog at 26-åringen fra Larvik snakket om å ta livet av Storberget eller en annen maktperson.

I april i fjor ble statsminister Jens Stoltenberg truet på livet. Vedkommende som sto bak truslene, truet statsministeren i protest mot den høye registreringsavgiften på mopeder.

En 35-åring ble 9. august i 2006 siktet for drapstrusler mot statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Mannen kom med drapstrusler per telefon overfor statsråd Bjarne Håkon Hanssen og statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet 3. august i 2006.

I 2005 uttalte PST at norsk politi har en liste med 40 navn på personer de frykter kan skade politikere og myndighetspersoner.

Livvakter på slep
I 2003 ble en 32 år gamle iraker dømt til fengsel i ett år for trusler mot daværende kommunalminister Erna Solberg. Han ble da betegnet som farlig av psykiateren som vurderte ham særlig i pressete situasjoner.

I 2005 truet han med å ta livet av henne på nytt.

Drapstruslene resulterte i at Solberg fikk fast følge av livvakter uansett hvor hun befinner seg.

Venstres nestleder Olaf Thommessen har også blitt truet på livet.

I 2005 vurderte Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) en mann som livsfarlig for både statsminister Kjell Magne Bondevik, daværende nestleder i Frp, Siv Jensen og SV-leder Kristin Halvorsen.

21-åringen, som hevdet han kom fra Angola, har skrevet flere brev til politikerne og to ganger kommet i fysisk kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik.

I 2001 ble daværende Barne- og familieminister Karita Bekkemellem Orheim truet på livet. Hun fikk da to livvakter som fulgte henne døgnet rundt.

Også lokalpolitikere er blitt truet. I oktober 2001 ble tre bystyrepolitikere med innvandrerbakgrunn i Oslo drapstruet av rasister. Byrådsleder Erling Lae er tidligere drapstruet.

Og listen blir stadig lengre. Terskelen for å drapstrue personer i fremtredende stillinger har ikke blitt lavere med årene.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!