RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse guttene lager våre gater

Sist oppdatert:
Barbeint i steinbruddet håndhugger de unge guttene granitten til bytorget i Stavanger sentrum.

Journalist og filmskaper Erling Borgen er tilbake med en ny dokumentar, «De fattiges plass», som i kveld sendes på Dokument 2.

Her avslører Borgen hva slags forhold de indiske granittarbeiderne, som blant annet håndhugger stein til norske torg og bygater, arbeider under.

Lønn: 2 dollar
Barbeint og uten noe som helst verneutstyr, hugger de stein til Stavangers tusenårsplass. Tidligere har samme firma levert granitt til Rådhusplassen i Oslo.

Den indiske byen Kuppam, 150 kilometer fra Bangalore, er verdenskjent for sin granitt. Men til tross for den berømte steinen, lever hele 85 prosent av innbyggerne under FNs fattigdomsgrense.

Lønna er skarvelig to dollar dagen. Arbeidsdagen varer i ti timer.

- Arbeiderne har ingen rettigheter. Er de borte fra jobben en dag, får de ikke betalt. De har ingen offisielle papirer på at de jobber her, sier miljøaktivist og fotograf M. Madhavan til Dokument 2.

Mannen bak dokumentaren er opprørt over det han ble vitne til i Kappam.

- Jeg synes det er ille å se at verdenssamfunnet kjøper produkter laget av mennesker som ikke har noen rettigheter, sier Erling Borgen til Nettavisen.

Stein for 22 millioner
Flere av arbeiderne er neppe mer enn 14 år gamle. Støvet fra granitten skaper store helseproblemer for samtlige arbeidere.

Stavanger kommune har kjøpt inn granitt fra Kuppam for hele 22 millioner kroner. Ordføreren i oljebyen sier de stilte krav om at arbeidsforholdene for de indiske arbeiderne er tilfredsstillende.

– Vi stilte krav om at internasjonale konvensjoner ble fulgt og at det ikke var barnearbeid. Våre underleverandører har forpliktet seg skriftlig til dette, sier ordfører Leif Johan Sevland i Stavanger til Dokument 2.

- De blir ikke tvunget
Det er fredrikstadfirmaet Beer Sten som kjøper inn steinen fra indiske Kuppam.

På spørsmål om arbeidsforholdene til de indiske granittarbeiderne er tilfredsstillende, svarer Anders Beer:

- Det er opp til inderne å bedømme hvordan de skal jobbe. Inderne er ikke tvunget til å gå ut og hugge stein. De liker dette. Det er et fritt yrke og noenlunde godt betalt fordi det er så stor etterspørsel etter stein i verden.

Ordføreren i Stavanger håper Kommunenes Sentralforbund (KS) oppretter et etisk forum, som sørger for at det offentlige Norge kjøper produkter laget av arbeidere som behandles anstendig.

- Vi må være sikre på at offentlige innkjøp skjer i henhold til internasjonale arbeidslivsbestemmelser. Jeg håper konsekvensene av denne dokumentaren blir at den norske stat og kommunene tar dette på alvor, sier Borgen.

«De fattiges plass» er Borgens andre dokumentar i serien «Det uskyldige Norge». Se den på TV 2 klokken 22.30 i kveld.

Tirsdag klokka 12 stiller journalist og filmskaper Erling Borgen til nettreff. Send inn spørsmål nå!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere