*Nettavisen* Nyheter.

Disse kjendisene sier stopp til oljen

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Vegard Ulvang støtter folkeaksjonen mot olje utenfor Lofoten. Det gjør også en rekke andre kjendiser. Se kjendislisten.

21.05.10 09:42

Folkeaksjonen profilerer nå en rekke kjendiser på sine nettside, skriver Avisa Nordland.

Denne uka er det idrettskjendis Vegard Ulvang som er aksjonens støttespiller. På nettsiden siteres Ulvang slik:

«Fremtidas energikilder er karbonfri. Et nei til olje og gass fra Lofoten og Vesterålen er et viktig skritt på vei mot hvitere vintre.»

Det lykkes ikke Avisa Nordland å få kontakt med Vegard Ulvang i går.

Profiler
Men den internasjonalt kjente langrennsløperen fra Kirkenes er ikke den enste kjendisen som skal ha gitt sin tillatelse til å bli brukt som profiler til Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Avisa Nordland kan i dag presentere kjendislista for første gang.

Støttespillere
- Det er veldig viktig for aksjonen at vi har kjente støttespillere som profiler. Særlig fint er det at vi også har kjendiser som er profilert utenfor vår egen landsdel, sier nestleder i folkeaksjonen, Gry Falch-Olsen.

Hun sier at aksjonen har fått tillatelse fra hver enkelt person som står på lista.

- Vi har vært aktive og bedt noen vi ser har et miljøengasjement om å støtte oss, mens andre har meldt seg helt frivillig.

- Vi er avhengig av mye oppmerksomhet, også for å få flere medlemmer og kapital til å drive aksjonen. Målsettingen er selvsagt å synliggjøre det engasjementet som fins mot oljeaktivitet i disse områdene, sier Falch-Olsen.

Lang liste
Folkeaksjonen startet profilkampanjen like etter nyttår.

På kjendislista står flere lokale kjendiser, men også nasjonalt kjente navn.

Gullvinner i stafett bronsemedaljevinner fra OL i Vancouver Kristin Størmer Steira fra Mo i Rana står på lista. Tidligere KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland støtter aksjonen. Vi finner skuespiller Marit A. Andreassen fra Svolvær, journalist og forfatter Åsne Seierstad, NRK-profil og nå direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome.

Ap-topp
Tidligere leder for Arbeiderpartiet, Reiulf Steen, står også på lista.

- For mitt vedkommende er det viktigste argumentet torsken. Der har vi et av de største gyteområdene i verden. Betenkelighetene har blitt forsterket etter katastrofen i Mexico-gulfen, sier Steen til AN.

Også tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger, oppvokst på Stokmarknes, stiller sitt navn til disposisjon.

I tillegg står en rekke kulturpersonligheter som Harald Bodøgaard, musiker Susanne Lundeng fra Bodø, sanger og låtskriver Marthe Valle fra Harstad, maler Yngve Hendriksen fra Svolvær, kunstner Anne Katrine Dolven, skuespiller Mikkel Gaup, forfatter Knut Faldbakken og forlegger i Cappelen Damm, Anders Heger på aksjonens liste.

- Først og fremst står jeg på lista ut fra trusselen mot miljøet oljeutvinning kan medføre. Området har vært et levebrød for generasjoner og man bør vente med utvinning inntil man har 100 prosent sikker teknologi, sier Bodøgaard.

AN snakket med Susanne Lundeng. Hun vil ikke kommentere noe.

Les flere saker i Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.