*Nettavisen* Nyheter.

Disse legene har lengst pasientliste

SØKELYS PÅ FASTLEGENE: Fastlege Krzysztof Burski (t.v) er en av to fastleger i Oslo med hele 2500 personer på pasientlisten. Han regner 15 minutt per pasient, men pasient Anne Carén Møyhol på Løren legesenter føler hun får tiden hun trenger. Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

Møt en av de sju fastlegene i Norge som har dobbelt så mange pasienter på listene sine som anbefalt.

27.10.16 11:07

Fastlegeordningen fyller 15 år i år, og Nettavisen vil i en serie artikler framover sette fokus på ordningen.

Helsedirektoratet regner 1500 pasienter som et årsverk, og allmennlegeforeningen anbefaler bare 1200. Men fastlegen Krzysztof Burski (42) i Oslo ser ingen problemer med å jobbe mye mer, og ha langt flere pasienter på pasientlisten sin.

Burski er en av sju fastleger som nå har maksantallet, 2500 nordmenn, på sine pasientlister.

- Mitt inntrykk er at det brukes mye tid på pasientlister, men det går mer på hvor organisert du er. Jeg har ingen lang ventetid, og som oftest får du legetime samme dag eller dagen etter, påpeker han overfor Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Se oversikt over hvilke fastleger som har flest pasienter lenger ned.

Har du et tips om fastlegeordningen? Kontakt Nettavisens journalister, Astrid Helen Holm og Jørgen Berge.

Mange over et årsverk

Det er nå 15 år siden fastlegeordningen ble innført, og alle nordmenn fikk sin faste lege. Totalt var det ved årsskiftet 4585 fastleger i Norge.

Nettavisen har gått nærmere inn i fastlegeordningen, og har blant annet undersøkt pasientantallet til alle landets fastleger. I gjennomsnitt har en fastlege 1128 personer på sine pasientlister, men antallet pasienter varierer stort.

LES OGSÅ: Tjener én million - før de begynner å jobbe

Klikk på bildet for å forstørre.

ET ÅRSVERK: Avdelingsdirektør Per Magne Mikaelsen i Helsedirektoratet forteller at 1500 pasienter anses som et årsverk for en fastlege. Foto: Rebecca Ravneberg (Helsedirektoratet)

Nettavisens undersøkelser viser at de aller, aller fleste fastlegene i Norge mener det er nok med 1500 pasienter på listene sine.

463 fastleger, altså omlag 10 prosent av legene, vil ha flere enn dette, og setter «taket» høyere.

26 leger åpner for å ha det høyest lovlige antallet pasienter, nemlig 2500 pasienter.

Sju av disse har lykkes - og har stappfulle lister.

«Den øvre grensen på 2500 er satt for at fastlegene ikke skal få lengre lister enn det de kan betjene på en forsvarlig måte. Når fastsatt listetak er nådd, anses listen som lukket», heter det i fastlegeforskriften.

Ifølge Helsedirektoratet regnes altså 1500 pasienter som et årsverk.

- Man beregner 300 pasienter per dag i fem dager for et årsverk, opplyser avdelingsdirektør Per Magne Mikaelsen, i avdeling for allmennhelsetjenester i Helsedirektoratet, til Nettavisen.

Les også: De merkeligste spørsmålene legene har fått

(Artikkelen fortsetter under tabellen)

- Mange unge pasienter

I Oslo er det totalt 527 fastleger. To av disse har helt fulle lister, legene Krzysztof Burski (42) og Svein Stiksrud (59).

Burski forteller om lange arbeidsdager.

- Det er viktig å ha oversikt, rutiner og å få ting gjort. Jeg utsetter ikke ting til dagen etter. Når jeg forlater kontoret, som blir ganske sent, er alt ryddet opp, forteller han til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

LØSNINGSORIENTERT: Krzysztof Burski ser etter konkrete problemstillinger med konkrete løsninger i møte med pasientene sine.  Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

Ofte jobber han fra klokken 08 på morgenen, til 20-21-tiden på kvelden. I tillegg kommer det også administrasjonsarbeid som han gjør i helgene.

- Det blir lange dager, men jeg har også en liste hvor jeg har mange unge pasienter, og jeg kjenner dem veldig godt. Det er pasienter som kommer med konkrete problemstillinger, som har konkrete løsninger, sier Burski.

Han forteller at mange også kommer til ham fordi han er en av få fastleger i hovedstaden som snakker polsk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

LANGE DAGER: Burski forteller at han har lange arbeidsdager, ofte på 12 timer. - Jeg utsetter ikke ting til dagen etter, sier fastegen. Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

- Må fokusere på én ting

Fakta

Søkelys på fastlegeordningen

42-åringen sier han fokuserer på ett av problemene pasientene har om gangen.

- Det jeg synes mange fastleger sliter med, er at pasientene tømmer seg for problemer. Da klarer man ikke å løse det ene eller det andre. Det jeg prøver å si, er at i dag snakker vi om brystsmerten, og så kommer du tilbake mandag og snakker om det andre, sier Burski.

Han bestreber å holde seg innenfor 15 minutter per pasient, men kan også bruke dobbelt så mye tid der hvor det er nødvendig.

- Er det mange på listen din som aldri kommer til deg?

- Ikke som jeg vet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Krzysztof Burski og Hanne Carén Møyholm på hans kontor på Løren Legesenter.  Foto: Astrid Helen Holm (Mediehuset Nettavisen)

Hanne Carén Møyholm (55) har gått hos Burski de seks siste årene. På tross av at han er en av Norges travleste fastleger, føler Møyholm at Burski tar seg tid til henne.

- Han er flink til å spørre og lytter til det jeg har å si. Jeg føler jeg får god veiledning, og trenger jeg legetime, får jeg ofte komme dagen etter, sier hun til Nettavisen.

- Han er den beste legen jeg har hatt. Jeg er redd for å miste ham dersom han flytter eller slutter, sier hun.

I Oslo er det til sammen ti leger som har satt maksgrensen sin til 2500. De åtte utenom Burski og Stiksrud har altså fremdeles ledig plass.

Se oversikt over fylkene der det er flest fastleger med over 1500 pasienter lenger ned.

Se videointervju med Burski:

HTML EMBED
embedNAvideo("RRKvecsDP_ISgQgwkDxXvA", false)

- 1200 pasienter bør være nok

Nestleder Tom Ole Øren i Allmennlegeforeningen, mener imidlertid at selv 1500 pasienter kan være for mye.

Klikk på bildet for å forstørre.

NYE OPPGAVER: Allmennlegeforeningen påpeker at fastlegene har fått stadig nye arbeidsoppgaver, og mener 1200 pasienter burde anses som et årsverk. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

- De jobber veldig mye de som har lange lister. Myndighetene definerer 1500 pasienter som en full jobb, og nå ser vi at 1500 pasienter sannsynligvis er for høyt, sier Øren til Nettavisen.

Han mener en reduksjon til 1200 pasienter kan være mer riktig.

- Så de som har 2500 på sine lister har mange oppgaver, konstaterer han, og legger samtidig til:

- Det er svært få som har 2500 på sine lister i Norge nå. Og mange av de som har hatt over 2000 har redusert antallet etter hvert, sier Øren.

- For stor arbeidsbyrde

Han sier mange fastleger opplever at arbeidsbyrden er for stor.

- Samtidig vet vi at de som har mange på sine lister, jobber mye og er vant til å jobbe mye. Men med årene finner man kanskje ut at man vil jobbe mindre, sier Øren, og legger til:

- Det blir stadig nye krav og oppgaver, og dermed blir det enda tøffere. Det er ingen tvil om at kjerneoppgavene vi skal jobbe med, er å diagnostisere og følge opp pasienten, og hvis du da har mange pasienter på listen din som krever mye oppfølging, så blir det mye, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag