*Nettavisen* Nyheter.

Disse nøstene kan dø

Dersom ingen henter tiggernes valper risikerer de å bli avlivet.

03.04.08 13:08

(iOslo.no) Tirsdag formiddag slo politiet og Mattilsynet til mot polske tiggere på Karl Johan, som brukte to cocker spaniel-valper i tiggingen. Nå begynner Mattilsynet å bli svært bekymret, siden ingen av eierne er kommet for å få hundene tilbake. Karanteneregningene begynner å løpe.

- Kan ikke vente
- Vi vil ikke gjøre noe overilet, men vi kan ikke ha hundene i dagevis. Nå har det gått tirsdag, onsdag og deler av torsdagen uten at vi har hørt noen ting. Det er veldig beklagelig. Vi kan ikke dekke karanteneoppholdet for andres hunder, sier seniorrådgiver Arne Krøvel i Mattilsynet til iOslo.no.

Har du tips i denne saken? Send en e-post til tips@iOslo.no.

Begge hundene er rødhårede cocker spaniel-valper. Ifølge passene hundene hadde er den ene en hannhund, født 4. desember i fjor. Den andre er en tispe, født 6. oktober i fjor.

Polakkene som hadde hundene hadde verken adresser, mobiltelefoner eller kontaktpersoner som kunne stå for kontakten med Mattilsynet.

Ikke hørt fra eierne
- De fikk telefonnumrene våre, og skulle ta kontakt med oss så raskt som mulig. Så langt har vi ikke fått noen respons, forklarer Krøvel.

For å få ut valpene må polakkene framvise enten flybilletter eller ferjebilletter for hundene - sammen med billetter for en person som kan følge dem. Deretter vil Mattilsynet utlevere hundene før de drar. Spørsmålet er om dette er noe tiggerne vil betale for.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Vi håper vi får en avklaring før helga, dersom vi ikke får kontakt med eierne av hundene, sier seniorinspektøren.

Hundene må sitte en stund i karantene, dersom de skal leve videre i Norge. Den ene valpen må i alle fall være i karantene ut juni.

- Jeg vil anta at et karanteneopphold for én hund vil ligge på rundt 25.000 kroner. Her er det to, så det kan jo hende man kan få det litt rimeligere, siden de vil være sammen, sier Krøvel.

Folk vil hjelpe
Etter at iOslo.no skrev om saken har det vært privatpersoner som har tatt kontakt med Mattilsynet.

- Vi har fått et innspill der noen muligens tilbyr seg å hjelpe til. Først må vi avklare om vi formelt kan gjøre det, deretter må vi ta kontakt med dem som har satt seg villig til å bistå, og diskutere eventuelt kostnadene rundt dette.

Da politiet hentet hundene på Karl Johan, reagerte de polske eierne kraftig. Spørsmålet er hvor mye de egentlig brydde seg, siden de så langt ikke har gitt lyd fra seg.

- Vi fikk jo inntrykk av at de var bekymret for hundene, men vi vet jo ikke om dette bare var hunder de hadde tatt med seg fra Polen for å bruke i tiggingen, sier Krøvel.

Les flere saker fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.