RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse pølsene er sunnest

Det nærmer seg Sankthans, og pølsene til bålet skal kjøpes inn. Har du lyst å spise pølser i fleng og samtidig føle deg vel, er det smart å vie seg litt matkunnskap.

Pølse er ikke det første du velger til middag hvis du trener mye og er opptatt av å leve sunt. Men i grillsesongen er de nesten umulig å unngå i pølselandet Norge.

- Man spiser ikke pølser fordi man skal gå på en proteinrik eller fettfattig diett. Man spiser pølser fordi det er godt, sier fagkonsulent Bjørn Tore Teige ved Opplysningskontoret for Kjøtt til TV 2 Nettavisen.

Tilbehøret gjør pølsa usunn
Teige, som også er pølsemakermester, mener at pølser ikke er usunt i seg selv, og at tilbehøret man har til er minst like usunt. Det er lett å gå i fellene hvis man har liten kunnskap om mat og er ubevisst på det.

- Hvis man kjøper en pølse i lompe med rekesalat og stekt løk, er det mer fett i rekesalaten og løken enn i pølsa. Dessuten er det mye fett i sennepen, og mye sukker i ketchupen, informerer Teige.

Det er altså lite vits i å kjøpe en fettfattig pølse dersom tilbehøret har høyt fett- og sukkerinnhold.

Kalkun- og kylling sunnest
Ernæringsfysiolog Marte Bottolf Fevang mener derimot at det finnes pølser som er sunnere enn andre.

- Kylling- og kalkun pølser er de sunneste pølsene fordi de inneholder sunnere fettsyrer. De inneholder flerumettet fett, som vanlige pølser ikke har noe av, sier ernæringsfysiologen.

Pølser laget av svin, lam eller storfe har mest mettet og enumettet fett, hvorav mettet er det mest skadelige og kan i for store doser forårsake hjerteinfarkt.

- Flerumettet fett er det beste fordi det forebygger hjerte- og karsykdommer. Det inneholder triglyserider, som frigir frigir fettstoffer i kroppen, forhindrer åreforkalkning og forebygger diabetes 2, forteller Fevang.

Magrere kjøtt, mer protein
Kjent for mange er at fettinnholdet i kalkun- og kyllingpølser er lavere enn i vanlige pølser.

Dette gjør pølsene sunnere , opplyser Fevang.

Priors kylling- og kalkunpølser har 191 kalorier, 13,7 gram fett og 11,4 gram proteiner per 100 gram. Til sammenligning har Gildes grillpølser 225 kalorier, 18 gram fett og 10 gram proteiner.

Ernæringsfysiologen anbefaler også pølsene av merket Go’ og Mager fra Gilde, som har 9 prosent fett. De kommer som Wienerpølse, Falukorv, Grillpølse og røkt kjøttpølse. Denne serien er også melkefri.

En enkel matregel du kan huske på er: Jo magrere kjøtt, desto mer protein er har det.

De sunneste pølsene til sommergrillen er:

  • Prior kylling- og kalkunpølse, 191 kcal, 13,7 g fett (mest flerumettet), 11,4 g proteiner
  • Go’ og Mager Grillpølse, 145 kcal, 9 g fett (mest umettet og enumettet), 10,5 g proteiner
  • Go’ og Mager Wienerpølse, 145 kcal, 9 g fett (mest umettet og enumettet), 10,5 g proteiner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere