RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Disse rådene MÅ du følge

Sist oppdatert:
Mattilsynet ber folk om å være nøye med vannkokingen for å unngå parasittsmitte.

Distriktssjef Kjetil Berg i Mattilsynet oppfordrer Oslo-beboerne til å følge anbefalingene hans nøye:

- Alt vann skal fosskoke i minst tre minutter før det blir tatt i bruk, enten det er til drikke, matlaging eller tannpuss. Dette er en oppfordring for å forhindre at folk skal bli syke, sier Berg til Nettavisen.

- Vær på vakt
Han understreker at det foreløpig ikke har blitt registrert noen sykdomstilfeller som følge av parasittene i drikkevannet, men siden det er usikkert om mennesker kan bli syke, så anbefaler han folk om å være på vakt.

Særlig mennesker med nedsatt immunforsvar bør være oppmerksomme.

- Folk som på en eller annen måte er syke og mennesker med alvorlige infeksjoner (kreft, hiv/aids, osv.) har en nedsatt immunstatus. De kan ha lettere for å bli smittet. Det gjelder også barn og eldre, som generelt ikke har et like fullt utviklet eller like godt fungerende immunforsvar, sier Berg.

Nettavisen gir deg en oversikt over hva du bør tenke over når det gjelder vannbruk:

«Varmebehandling» er ensbetydende med at vannet skal kokes i minst tre minutter før bruk.

Drikkevann:
Skal varmebehandles. Dette gjelder også vann fra vannautomater/vanndispensere som er tilkoblet det kommunale vannledningsnettet. Slike finnes det mange av på arbeidsplasser/offentlige steder.

Matlaging:
Alt vann som skal brukes til tilberedelse av mat, bør være varmebehandlet. Vent minst tre minutter før du legger maten i det kokende vannet. Og vann som brukes til baking, barnemat o.l. må være varmebehandlet.

Tannpuss:
Vannet bør varmebehandles.

- Erfaringsmessig svelges også vann under tannpuss, så vi anbefaler at tannpussvannet også kokes, sier Kjetil Berg i Mattilsynet.

Kaffe:
Skal varmebehandles. Det holder ikke å lage kaffen i kaffetrakter/kaffemaskin, da vannet ikke blir tilstrekkelig varmt til å fjerne parasittfaren. Vannet må kokes først. Dette gjelder også kaffeautomater/kaffedispensere som er tilkoblet det kommunale vannledningsnettet. Slike finnes det mange av på arbeidsplasser/offentlige steder.

Berg anbefaler kundene å være påpasselige når de bestiller kaffe i kaffebarer o.l.:

- Publikum bør spørre spesifikt om de har drevet tilstrekkelig varmebehandling på serveringsstedet før de bestiller kaffen sin, sier distriktssjefen.

Vannkoker:
Kan være utilstrekkelig, fordi vannet ikke alltid får tilstrekkelig varmebehandling.

- De fleste vannkokere er laget kun for å gi et kort oppkok, og det er ikke nok. Hvis vannkokeren ikke kan koke i over tre minutter, bør folk ta i bruk kjeler, sier Berg.

Dusj/bad:
Trenger ikke å varmebehandles.

- Det er ikke kjent at parasittene kan smitte gjennom nese og ved hudkontakt, så det er trygt å dusje eller ta et bad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere