RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse røykefilmene skal skremme deg

Sist oppdatert:
OSLO (TV 2 Nettavisen): Sosial- og helsedirektoratet tar kveletak på tobakksindustrien i den nye massemediakampanjen. Her kan du se filmene som skal skremme deg til å stumpe røyken.

"Røyking er mer avhengighetsskapende enn heroin," er ett av budskapene i kampanjen som nå skal rulle over oss fra alle tv-skjermer og kinolerret.

- Det er påfallende hvor lite informasjon tobakksindustrien selv ønsker at forbrukeren skal få om blant annet innholdet i tobakksproduktene og helsefarene ved produktene med fokus på avhengighet, produktmanipulasjon og uetisk markedsføring i et globalt perspektiv, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

I tre filmsnutter med navnene "Løgner", "Ammoniak" og "Verden" får vi presentert den grimme baksiden av røyking, som tidligere ble sett på som glamorøst.

- Løgnaktig, kynisk og manipulerende
Fredag lanserte myndighetene sin andre kampanje mot røyking. Den forrige skapte sterke reaksjoner med bilder av en delt menneskehjerne der blodet rant ut og beksvart tjære dryppende fra oppskårede røykelunger .

Nå er fokuset litt annerledes. Høstens kampanje oppfordrer nordmenn til å slutte å kjøpe produktene til tobakksindustrien, ved å vise til de negative sidene ved industrien som blir kalt løgnaktig, manipulerende, uetisk og kynisk.

Skremselsfilmene vil bli vist på TV og i landets kinosaler.

- Røykfritt land om 50 år
”Hver eneste sigarett skader deg, og hver gang du kjøper en pakke støttet du en industri som lever av å gjøre deg avhengig”, heter de i en av filmene.

Dagfinn Høybråten har stor tro på kampanjen.

Gro Harlmen Brundtland i engasjert samtale med Jeffrey S. Wigand som bidro til avsløringer av den amerikanske tobakksindustrien.
Gro Harlmen Brundtland i engasjert samtale med Jeffrey S. Wigand som bidro til avsløringer av den amerikanske tobakksindustrien.
- At den forrige kampanjen fikk så stor oppmerksomhet, skapte så stor debatt og hadde en så stor effekt, overgikk alle mine forventninger. Jeg tror denne kampanjen kommer til rett tid, sa Høybråten på lanseringen.

Han mente Norge er på god vei til å bli et helt røykfritt land.

- Om 50 år håper jeg vi kan si at røyken er ute av landet, sa ministeren.

- Bra med skremming
På lanseringen deltok også antirøyk-dronningen Gro Harlem Brundtland.

- Det er viktig å vise tobakksindustriens rette ansikt, slik at folk kan vende den ryggen, sa Brundtland.

Hun påpekte at 11.000 mennesker i verden hver eneste dag dør av røyking.

- Tobakk dreper og gir folk plager som forringer livskvaliteten. Tobakk koster dessuten samfunnet og fellesskapet store summer, sa Gro.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere