RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse skal behandle imam-saken


I HARDT VÆR: Nehmat Ali Shah er hovedimam i Central Jamaat Ahle Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo. Han er i hardt vær etter å ha deltatt på minnemarkeringer for en henrettet drapsmann.
I HARDT VÆR: Nehmat Ali Shah er hovedimam i Central Jamaat Ahle Sunnat-moskeen på Grønland i Oslo. Han er i hardt vær etter å ha deltatt på minnemarkeringer for en henrettet drapsmann. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Dette er styremedlemmene som skal avgjøre imam-saken.

OSLO (Nettavisen): Styreleder Guhlam Sarwar i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen sier at han ennå ikke har berammet noe styremøte for å behandle saken om den kontroversielle imam Nehmat Ali Shah.

Imamen deltok på markeringer i Oslo og Pakistan for Mumtaz Qadri, drapsmannen som tok livet av en liberal pakistansk guvernør.

Dette vakte sterke reaksjoner, også innad i moskeen. Styrelederen i moskeen har offentlig tatt avstand fra imamens opptreden og sagt at dette blir en sak for styret.  Andre - utenfor de styrende organer - har krevd at han blir avsatt.

Ventet hjem denne uken

- Imamen er ikke kommet tilbake ennå, men vi tar dette opp i styret når han kommer, sier Sarwar til Nettavisen. Han legger til at imamen er ventet tilbake til Norge mot slutten av denne uken.

- Hvorfor har dere ikke berammet et møte allerede?

- Først skal vi snakke med imamen. Det gjør vi når han kommer hjem.

- Har dere snakket med ham om denne saken på telefon?

- Nei.

Styreleder Ghulam Sarwar i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

Dette er moskeens styre

Moskeens styre, som skal behandle saken, består av syv menn, styreleder Ghulam Sarwar og seks styremedlemmer.

De andre er Munir Ahmed (nestleder), Imgran Shahid (generalsekretær), Asim Tariq, Irfan Hamid, Binya-Meen Ahmad og Nahman Hussain. Sistnevnte opplyser til Nettavisen at han ikke lenger sitter i styret.

Vil ikke spå om utfallet av saken

Det er styret i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen som ansetter imamer og eventuelt avsetter dem, men hva som konkret er tema på det varslede styremøte er noe uklart.

På direkte spørsmål fra Nettavisen om det er et tema å avsette imamen svarer Sarwar nei.

- Kan det være aktuelt med andre former for sanksjoner, som å refse ham?

- Jeg kan ikke si noe om dette på forhånd eller gjette hva styret vil konkludere med. Vi forhåndsdømmer ingen, og vi har et ansvar for å gjøre dette ordentlig, sier Sarwar.

- Jeg kan ikke si noe mer om dette nå. Det ber jeg om forståelse for, sier styrelederen.

Nehmat Ali Shah har vært imam i moskeen siden 1992.

Styret i moskeen blir valgt på generalforsamlingen som finner sted annet hvert år. Generalforsamlingen består av 89 menn og 25 kvinner. Neste generalforsamling er sommeren 2017. Generalforsamlingen er utpekt av medlemmene i hver bydel.

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland har 6000 medlemmer og er en av de største muslimske menighetene i Norge.

Krav om at imamen blir avsatt

Den politiske veteranen Khalid Mahmood (Ap), som selv sogner til Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen, uttalte til Nettavisen sist uke at imamen med sin opptreden ikke bare viser forakt for pakistansk rettsvesen, men også for vanlig praksis i islam om at personer ikke skal ta loven i egne hender.

På sosiale medier har folk som tilhører moskeen reist krav om at Shah blir avsatt. «Vi kan ikke ha en imam som støtter en drapsmann, og dermed støtter drap i religionens navn», lød en av tilbakemeldingene.

Drepte guvernør med 28 skudd

Drept for Mumtaz Qadri var livvakten som tok livet av guvernøren i Punjab-provinsen, Salman Taseer. Drapet skjedde 2. januar 2011 på et marked i Islamabad. Taseer ble drept med 28 skudd fra et automatvåpen. Qadri sa at han drepte guvernøren fordi Taseer hadde gitt uttrykk for støtte til Asia Bibi, som ble dømt til døden for å ha fornærmet profeten, og fordi han ønsket å reformere blasfemiloven.

Qadri ble dømt til døden og hengt 29. februar i år. Begravelsen samlet over 100.000 mennesker. Det var protester mot henrettelsen og demonstrasjoner i en rekke storbyer som Islamabad, Karachi, Lahore og Peshawar.

6. mars deltok imam Nehmat Ali Shah, som er hovedimam i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen på Grønland, i en markering utenfor den pakistanske ambassaden på Frogner i Oslo, der han også holdt en appell.

Framsa bønn foran tusener i Pakistan

27. mars samlet 25.000 mennesker til en minnemarkering for Qadri i Rawalpindi i Pakistan. Imam Shah hadde på dette tidspunktet reist på ferie til Pakistan og deltok i markeringen. Han hilste de frammøtte og framsa en bønn for Qadri.

En video fra minnemarkeringen, som ble postet på Facebook, viser Shah som taler til folkemassen.

Den henrettede Mumtaz Qadri på et banner under en demonstrasjon i Islamabad 4. mars. Qadri var livvakten som tok livet av den liberale guvernøren Salman Taseer.

Tar avstand fra terror

I et intervju med Aftenposten har Nehmat Ali Shah sagt at det er forskjell på å delta i en bønnemarkering og i en demonstrasjon.

- Jeg var der og ba for ham. Alle som kjenner til moskeen vår, den har eksistert lenge, og jeg har vært der i 20-25 år, og vi har aldri hatt noen todelte meninger om terrorisme og terror, vi er alltid mot det, vi er ikke for terror, sa Shah til Aftenposten.

Nehmat Ali Shah ble ansatt i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i 1992. Han ble hentet fra Pakistan, der han ble født i 1957. Det var for øvrig Nehmat Ali Shah som i juni 2014 ble angrepet med kniv utenfor sitt hjem i Oslo. To menn er tiltalt i saken.

Les også:

Frp-talsmann: - Oppfordring til terror

Her er Oslo-imam på minnemarkering for terrorist

VIDEO: Dette videoopptaket fra Rawalpindi viser den norske imamen som taler til folkemassen.

Hazoor sayyedi wa murshadi qibla shah Sahib at Mehfile Khatme pak Bahazoor Ghazi e Milat at Liaqat Bagh Pakistan.

Posted by Ahle-Sunnat Womenleague on Monday, March 28, 2016

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere