*Nettavisen* Nyheter.

Disse skal granske forliset

Her er de fem som skal granske Bourbon Dolphin-forliset.

27.04.07 12:53

Torsdag 12. april kantret ankerhåndteringsfartøyet «Bourbon Dolphin» utenfor Shetland. Tre er bekreftet omkommet, fem har status som «savnet» - mens åtte personer overlevde.

Dette er granskingskommisjonen nedsatt av regjeringen som nå skal følge opp alle spørsmålene som fortsatt står igjen etter sjøforklaringen i Sunnmøre tingrett onsdag.

De fem er:

HTML EMBED

Lagdommer Inger Lyng i Hålogaland lagmannsrett, Tromsø.

HTML EMBED

«Engineering manager», Guro Høyaas Løken, Bærum.

HTML EMBED

Daglig leder, Gisle Fiksdal, Malvik.

HTML EMBED

Politiadvokat, Yngve Skovly, Ålesund.

HTML EMBED

Marinekoordinator, Dag Andreassen, Farsund

Inger Lyng skal lede granskingskommisjonen, som også får i oppgave å vurdere om noen strafferettslig kan klandres for forliset:

- Undersøkelseskommisjonen får i oppdrag å vurdere de faktiske omstendigheter som kan tenkes å begrunne et eventuelt straffeansvar for enkeltpersoner eller foretak, sa justisminister Knut Storberget på en pressekonferanse fredag.

Storberget ville på pressekonferansen ikke svare på sitt syn på heving av båten eller om regjeringen vil gi økonomiske garantier slik at hevingen kan foretas.

- Dette har vi ikke tatt stilling til, sa statsråden. Han sa at en heving kan bli en kostbar operasjon, men ville ikke si om dette ville påvirke en slik beslutning eller om pengene i denne sammenhengen er underordnet andre vurderinger.

På spørsmål om de pårørende og de følelsesmessige sidene knyttet til en heving av båten, svarte Storberget dette:

- Når det gjelder de pårørende vil noen argumentere for heving ut i fra at det kan vil være mulig å bringe de døde hjem. Det kan også være de som vil slå seg til ro med en våt grav. Men dette er det vanskelig å ta et politisk bastant standpunkt til nå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.