Gå til sidens hovedinnhold

- Disse solkremene er trygge

Kjemiske stoffer i solkrem kan forstyrre hormonbalansen din. Men ikke alle fysiske filtre er trygge heller.

(SIDE2): - Innholdet i kosmetiske produkter kan være unødvendig skadelig - og mye av det vi påfører huden, går rett over i blodbanen, skriver Grønn Hverdag på sine sider.

Av kosmetikk som inneholder betenkelige helseskadelige og miljøskadelige stoffer så er solkremer og hårfarger de aller verste på markedet.

- Solkrem er kjemisk mer komplisert enn andre produkter og inneholder derfor mest betenkelige stoffer av all kosmetikk, med unntak av hårfarger, sier rådgiver i Grønn Hverdag Håkon Lindahl til Side2.

Fysisk eller kjemisk filter?
Det fins ulike typer solkrem, rene kremer med fysisk filter eller kjemisk filter, samt at mange kan inneholde en kombinasjon av kjemisk og fysisk filter. Noen av solkremene med kjemisk filter inneholder giftstoffer som er meget betenkelige og som kan forstyrre hormonbalansen din. Kjemisk solfilter fungerer på den måten at det tas opp i huden og stopper UV-strålene ved hjelp av en kjemisk prosess. Solkrem med kjemisk filter er lett å smøre inn i huden.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Her er solkremene som per dags dato er merket med svanemerke og som er garantert trygge å bruke ifølge Grønn Hverdag:

Derma Baby Solcreme med solfaktor 30 - selges hos Meny, Ultra og Eurospar

Derma Solcreme med solfaktor 10 - selges hos Meny, Ultra og Eurospar

Babyline Sollotion med solfaktor 30 - selges på apotek.

Disse er de eneste solkremene med svanemerke i Norge. Sjekk ellers www.svanemerket.no for andre produkter med svanemerke.

- Dette er et komplisert felt fordi både fysiske og kjemiske filtre kan være skadelige. Noen av de kjemiske filtrene inneholder betenkelige stoffer, mens andre igjen har mindre farlige stoffer eller stoffer som ikke er betenkelige i det hele tatt i seg. Mange tror at fysisk filter er så mye bedre, men hvis filterstoffene er på nanopartikkelnivå er de så små at de tas opp gjennom huden istedenfor å legge seg utenpå, sier Lindahl.

Han påpeker at Grønn Hverdag ikke har til intensjon å skremme folk og syns det er viktig å beskytte seg mot solens kreftfremkallende stråler.

- Det er ikke så lett for forbrukerne å orientere seg i dag, og det viktigste er selvsagt å smøre seg med en god faktor, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fysisk solfilter legger seg som små pigmentkorn utenpå huden, og reflekterer solstrålene. Solkrem med fysisk filter inneholder sinkoksid, jernoksid eller titanoksid og er gjerne litt vanskelig å smøre ut, og synes på huden.

Bransjen lukker øynene
- Det foregår en voldsom utvikling nå. Heldigvis finner vi ikke så mange allergifremkallende stoffer i solkremene med kjemisk filter lenger som før, men bransjen bør likevel bli flinkere, sier Lindahl.

HVA KAN SKJE NÅR KROPPEN UTSETTES FOR KJEMISKE/FYSISKE FILTRE?

Kan ha hormonforstyrrende virkninger

Det er tenkelig at det kan føre til genskader

Giftstoffene kan hope seg opp i dyr

Har du soleksem eller er allergiker, er det en sjanse for at du reagerer på kjemisk filter.

Han mener det er de store kosmetikkaktørene som ikke bryr seg om at produktene kan være både helseskadelige og miljøskadelige.

- De tar lite helse- og miljøhensyn og er mer opptatt av lukt og utseendet på produktet, mener han.

Selv om man skulle tro bransjen er mer opptatt av miljø og helse nå som begge deler nærmest har blitt en trend, henger de fortsatt etter, skal vi tro Lindahl.

- De store merkene som Piz Buin, L'Oreal og Nivea er nærmest bakstreverske og det er vanskelig å ha noen dialog med disse. Men de blir nok pent nødt til å tenke miljø og helse og kommer nok etter etterhvert, spår Lindahl.

- Tar ansvaret alvorlig
Bransjen selv syns de allerede gjør en god del for at forbrukerne ikke skal utsettes for unødvendige helse- og miljøskadelige stoffer.

- Vi tar ansvaret for våre produkters sikkerhet meget alvorlig, og det samme gjør norske og europeiske myndigheter. EUs vitenskapskomité for kosmetiske produkter vurderer kontinuerlig UV- filtre for bruk i kosmetiske produkter og har utarbeidet en liste over hvilke filtre man kan anvende og med hvilke begrensninger. Denne listen oppdateres jevnlig, sier presseansvarlig i L'Oréal Paris- Garnier- Maybelline, Monica Børter.

Hun påpeker at flere av deres solkremer har vunnet tester hvor det er blitt tatt hensyn til både innhold av skadelige stoffer og beskyttelsesevne.

Også Mattilsynet har gjort tester på solkrmer, men disse testene går ut på hvilke kremer som beskytter godt nok og ikke.

Sjekk UVA
- Vi har ikke gjort tester på om solfiltrene inneholder betenkelige stoffer. Detter er det vitenskapskomiteen for mattrygghet som tar seg av og disse blir fulgt av bransjen, mener førstekonsulent Julie Håland i Mattilsynet. Mattilsynet foretok i 2007 en test av solkremer hvor kun 26 prosent oppfylte kravene til UVA og UVB beskyttelse.

- Det er veldig få, men med tanke på at anbefalingene kom høsten 2006 så hadde ike så god tid heller, mener Håland. Hun påpeker at forbrukeren selv fortsatt bør være obs på at man får god nok beskyttelse.

- Det er ikke alle solkremer som inneholder beskyttelse både mot UVA og UVB, selv om de største aktørene som regel har filtre mot begge. står det for eksempel SPF 15, er det kun beskyttelse mot UVB hvis ikke annet er oppgitt, sier Håland. Det er UVA strålene som gir rynkene, sier hun.

LES MATTILSYNETS KONKLUSJON HER

Mattilsynet foretok også i 2006 en test av årets daværende solkremer, som fortsatt er en del av de mest vanlige solkremene i Norge. Fire av de 15 solkremene i testen bør du unngå, ifølge Mattilsynet.

LES TESTEN FRA 2006 HER

GRØNN HVERDAG testet i 2007 solkremer. Her er deres test.

- Se etter svanen
Rådgiver i Grønn Hverdag, Håkon Lindahl mener du bør kjøpe solkrem som er miljømerket med svanen hvis du vil være helt sikker på at kremen du smører deg med er trygg.

Miljøkravene til en svanemerket solkrem omfatter krav til innholdsstoffenes nedbrytning i naturen, innhold av parfyme og fargestoffer og innholdet av en rekke navngitte kjemikalier. Dette betyr at enkelte stoffer er tillatt i begrenset mengde - mens andre stoffer ikke tillates i det hele tatt. Miljømerking stiller også krav til både bruksegenskaper og emballasje.

SJEKK VÆRET DER DU BOR HER.

Sjekk Nettavisens UV-varsel

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

LES MER HELSE HER

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus