RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Disse stedene er i faresonen

Sist oppdatert:
Jæren, Oslofjorden, Mjøs-området, Trondheimsfjorden og nordligst i Nord-Norge er størst utsatt for fugleinfluensa nå.

Veterinærinstituttet varsler at faren for utbrudd av fugleinfluensa hos villfugl øker nå som vårtrekket har begynt. Områder med mye åpent vann og minst snø er de mest utsatte, sier veterinær og forsker Bjørnar Ytrehus ved Veterinærinstituttet.

- Nå i mars er smittefaren størst på Jæren, rundt Oslofjorden og Mjøsa, og området rundt Trondheimsfjorden. Disse stedene har mye trekkfugl og mye fjørfeproduksjon, forteller Ytrehus til TV 2 Nettavisen.

Smittefare like stor i Nord-Norge
Tidligere mente Veterinærinstituttet at det var mindre fare for utbrudd av fugleinfluensa i Nord-Norge en i Sør-Norge. Etter at viruset ble kjent i Østersjø-området i Sverige på tirsdag, varsler eksperter at sjansene er like store for at smitteutbruddet skjer først i hekkeområder nordligst i Norge.

- Nå bres viruset fort i Østersjøen. Her kan det være fugl som trekker direkte via Nord-Sverige til Finnmark. Det er ikke større sannsynlighet for at smitten kommer først i Nord-Norge, men det er like stor sannsynlighet her som områdene jeg allerede har nevnt, forklarer Ytrehus.

Sykdomsutbruddene i Østersjøområdet øker sannsynligheten for at fugleinfluensaen smitter fugler i Nord-Norge. En del av fuglene som har vinteropphold i, eller trekker langs Østersjøen, har hekkeområder i Nord-Norge.

Av fuglene som hekker i nord er toppand, laksand, sædgås og enkelte vadefugler fuglene som har størst risiko for å bli smittet. Også storskarv, måkefugler og rovfugl kan følge den samme ruten og dermed være i faresonen.

Villfugler på full fart inn
Trekkfuglene begynte å fly til Norge allerede i begynnelsen av februar.

- Grågås, sædgås har allerede begynt å komme. Stæren har også komt, men den er ikke så aktuelt. De kommer størst der det er mest åpent vann og minst snø. Derfor har de og mest åpent vann. Disse drar nordover etter hvert som snøen smelter, sier Ytrehus.

Tester bare døde fugler
Til nå er det bare døde villfugler som blir testet, og mesteparten av disse er ender og svaner.

Siden 16. februar har Veterinærinstituttet mottatt 236 fugler og alle de 204 prøvene som er ferdig testet, har vært negative.

- I øyeblikket blir kun døde fugler testet. Det kan bli snakk om aktiv overvåkning som også tester levende fugler. Dette vil bli aktuelt når fugletrekket setter inn for alvor. Vi vil nemlig fange færrest mulig ville fugler, sier Ytrehus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere