Disse strendene vil Jens kjøpe

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Statsminister Jens Stoltenberg dobler bevilgningene til kjøp av private strender. Torsdag åpnet han den nye stranden på Huk.

15.06.06 12:22

FULL OVERSIKT:Disse områdene får penger

HUK (TV 2 Nettavisen): Torsdag morgen klippet statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen og kommunalminister Åslaug Haga over et rødgrønt bånd, og åpnet den nye badestranden på Huk på Bygdøy som de kjøpte for 30 millioner kroner i fjor.

Kjøper mer
- Jeg er glad vi åpner denne stranda. Men jeg er enda mer glad for at vi vil kjøpe flere strender, sier statsminister Jens Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

GRATIS:Se innslag på TV 2 Nyhetene

Klikk på bildet for å forstørre.

Regjeringen vil doble bevilgningene for kjøp at standeiendommer fra 30 millioner i fjor til 60 millioner kroner i år. Dermed blir det ikke bare Oslo-borgere som kan glede seg over at stadig flere områder åpnes og sikres for allmennheten.

I tillegg bevilger Stortinget fredag – etter forslag fra regjeringen – 5,8 millioner kroner for å sikre i alt 26 forsvarseiendommer som friluftsområder for allmennheten.

- Vi vil også gi juridisk bistand til kommunene slik at de kan sikre friområder for allmennheten, sier Stoltenberg.

- Riv ned gjerdene
Gjerdet mot kommunens friområde på Huk ble fjernet under åpningen torsdag, slik at det blir et sammenhengende friområde. Det er anlagt plen og plantet busker på området for å gjøre det egnet for opphold, bading og soling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Regjeringen har bestemt at boligen med hage skal selges, og inntektene fra salget skal brukes til tiltak på Bygdøy Sjøbad og andre friområder på Bygdøy.

- Husk solkrem og hånkle
De tre partilederne avfeide smilende håpefulle forespørsler fra journalister om hvorvidt de kunne ta seg et bad for å virkelig innvie stranden.

- Det er det gode liv vi sprer her. Det folk må gjøre selv, er å ta med solkrem og håndkle, sier Kristin Halvorsen, som selv har vært mye på Huk.

- Jeg har brukt området masse, men det var før jeg ble så pass kjent. Nå er jeg mer tilbakeholden, sier finansministeren.

Hun konstaterer at vannet utenfor brygga på det nye området er omtrent 14,5 grader.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er ikke noe for pyser, smiler Åslaug Haga, som skal på biltur i Europa til sommeren.

Kjøpte av Vaske-Bakke
I 2001 varslet investoren Svein Erik Bakke Byantikvaren i Oslo om at han ønsket å rive sin villa ved Huk på Bygdøy, og bygge ti luksusleiligheter i stedet. Det ble det ikke noe av. I stedet slo de rødgrønne til og kjøpte eiendommen da det var klart at de ville få regjeringsmakt etter valget i september i fjor.

Følgende nye strender står for tur til å få penger til oppkjøp fra staten:

Skjervik, Sande
Vestre Bolærne, Nøtterøy
Kibbevika, Tvedestrand
Danehamn, Lillesand
Buane, Kristiansand
Myrane, Kristiansand
Bringedal, Lund
Marstein fyr, Austevoll
Østmarkneset, Trondheim
Skrivarholmen, Balsfjord

Se fullstendig liste i denne saken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.