*Nettavisen* Nyheter.

Disse to er hatet av rockestjernene

Foto: Roy Hilmar Svendsen (ibergen.no)

Britiske gateselgere strømmer til Norge når det er storkonsert eller cupfinale.

23.11.06 14:57

(iBergen.no): I kveld spiller Iron Maiden i Vestlandshallen i Bergen. Men allerede i går var de første t-skjorteselgerne på plass på Torgallmenningen. Årsaken til den raske ankomsten var trolig konserten i Oslo tirsdag. Selgerne kaster ikke bort tiden, og går rett på sak hvis du stopper litt opp og titter på utvalget på fortauet.

– Hei du, trenger du en skjorte til konserten i kveld? Bare 200 kroner. Du skal vel ha XL? Hvis ikke du har penger på deg, så er det minibank rett der inne, sier briten, og peker på 7-Eleven-kiosken like ved.

Foran ham på fortauet ligger flere stabler med t-skjorter, skjerf og luer. Mange med den aller siste utgaven av bandmaskot Eddie, og liste over alle spillestedene på turneen.

Nektet intervju
– Jo da, flotte de. Men hvorfor skal jeg kjøpe den for 200 kroner nå, når dere selger dem til halv pris rett etter konserten?

– Nei, det gjør vi ikke. Det kommer til å være helt utsolgt, så du bør ikke vente. Vi solgte som bare fy i Oslo, dette er faktisk bare restene.

– Ok. Jeg er forresten journalist. Under Stones-konserten i september, ble en rekke t-skjorteselgere fjernet av politiet¿

– Sier du det? Det vet jeg ingenting om. Men du, jeg er ikke interessert i å prate mer med deg, sier selgeren, før han snur ryggen til og trekker seg unna.

Ryddet gatene for Stones
Politiet i Bergen er obs på fenomenet, og gjorde flere forsøk på å rydde gatehjørnene i Bergen da Rolling Stones gjestet byen tidligere i høst.

– Vi klarte å få en del vekk den gangen, og skal være på utkikk også i dag. Men dette er nok et problem man aldri får avskaffet, sier Agnar Berland, som er leder for patruljeseksjonen på Bergen Sentrum politistasjon.

Ved 14.30-tiden ble selgerne på Torgallmenningen jaget bort av en politipatrulje.

- De er bortvist fra stedet med beskjed om at de må ha tillatelse for slikt salg, og de har fått en muntlig advarsel, sier operasjonsleder Per Stiegler ved Hordaland politidistrikt.

- Sjekk papirene deres
Alle som selger på gatene i Bergen skal ha en tillatelse utstedt av Bergen kommune. Politiet har også muligheten til å straffeforfølge piratsalget dersom det foreligger en anmeldelse fra bandet eller rettighetshaveren.

Rune Lem hos konsertarrangøren Gunnar Eide Concerts AS er en av de som irriterer seg grenseløst over flommen av piratvarer ved hver eneste storkonsert. Hans råd til politiet er klinkende klart.

– Sjekk papirene deres, se om de har betalt moms ved innførsel av t-skjortene. Det er det smarteste og enkleste, sier Lem til iBergen.no

Artistene vil ha pengene
Fenomenet er velkjent i Oslo og i alle byer hvor det arrangeres større konserter eller fotballkamper. Rune Lem tror ikke det er mulig å bli helt kvitt problemet.

– De dukker jo opp overalt, på t-banestasjoner og alle mulige gatehjørner. Vi blir nok aldri kvitt dem, men vi prøver likevel å gjøre det så vanskelig som mulig for dem, sier Lem.

– Hvordan reagerer bandene på salget?

– De vil jo selvsagt ha pengene selv, og liker det overhodet ikke. Men jeg har ikke fått noen konkrete tilbakemeldinger som tyder på at problemet er større her enn andre steder i Europa, sier Lem.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.