RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Djupedal advart av SV

Sist oppdatert:
Øystein Djupedal har fått gjentatte advarsler internt i SV mot sin skolepolitikk, forteller skoleguru Theo Koritzinsky.

- Djupedal kunne stoppet mange deler av utdanningspolitikken som Høyre innførte før de gikk av. Dette har jeg sagt til Øystein mange ganger, siden jeg sitter i utdanningspolitisk utvalg. Kritikken er framført fra mange av oss tidligere, sier Theo Koritzinsky til Nettavisen.

Koritzinsky mener at Djupedals manglende preg av SV-politikk i skolene er én sentral grunn til at SV gikk på en skikkelig smell i kommune- og fylkestingsvalget mandag.

- Det er hovedårsaken til at vi har tapt veldig mye i forhold til elever, ungdom og lærere. Vi er ikke lenger det store lærerpartiet.

Kompetent kritiker
Det er ingen hvem som helst som nå tar kunnskapsministeren i skole. Koritzinsky var SV-leder fra 1983–1987 og stortingsrepresentant fra Oslo 1985–1993. Nå er han førsteamanuensis i samfunnsfag ved Høgskolen i Oslo. Han har dessuten gitt ut flere bøker om didaktikk (undervisningslære).

- Det er mange som har ansvar for SVs valgnederlag. Først og fremst er det partiets ledelse, men også partiets statsråder. Det har vært en avsporing av utdanningspolitikken i mange år som har vært lite vellykket. Det har vært en rekke av tilfeldige og avsporende valgkamputspill i flere valgkamper, sier Koritzinsky.

- Hvilke valgkamputspill tenker du på?

- Forslaget om kylling og laks i skolen der det var en stor bom på pris. Og partilederens åpenhet for at elever kan velge latin i stedet for kroppsøving. Men det alvorligste er at utdanningsdepartementets ledelse, det vil si statsråd Djupedal, altfor ukritisk har fulgt opp Høyres utdanningspolitikk for grunnskolen under Kristin Clemet.

- Flere sentrale SV-ere har tatt til orde for at Djupedal bør gå av som kunnskapsminister?

- Det er flere som er ansvarlige for nederlaget. Det største, og det mest smertelige må partiets ledelse, men også partiets statsråder, ta. Før var utdanning, miljø og bekjempelse mot fattigdom de viktigste hovedsakene for SV. Ledelsen og de aktuelle statsrådene må ta en grundig diskusjon om hva som er viktigst i forhold til politisk innhold. Men dette innholdet presenteres utad overfor velgere av personer, og derfor er det opplagt at persondiskusjonen også må trekkes inn i debatten.

- Det er blitt sagt at det kan være for krevende for Kristin Halvorsen å både være finansminister og partileder. Bør hun trekke seg som SV-leder?

- Jeg tror at koblingen mellom partileder og finansminister er problematisk, vanskelig og tvetydig, men Kristin har klart det på en utmerket måte. Jeg er imponert gang på gang over hennes måte å klare dobbeltrollen på. I den grad partiet skal ta en persondiskusjon bør den knyttes til andre statsråder.

Les også: - Vi har gjort en imponerende jobb

- Satt tiår tilbake
Koritzinsky minner om at SV i 1970-årene overtok Venstres rolle som skoleparti.

- Vi overtok også Venstres rolle som miljøparti. Vi hadde en overlegen troverdighet fra 70-årene. Nå har vi troverdighet, men den er ikke overlegen. Den er satt flere tiår tilbake.

- Djupedal sier at det ikke er mulig å sette dype SV-spor nå fordi blant annet barnehageforliket og kunnskapsløftet ble vedtatt før han begynte som statsråd. Han sier at det er en reformtretthet?

- Det er høyst mulig for Djupedal å sette sitt preg på skolen. Det burde vært gjort umiddelbart ta da regjeringen Stoltenberg kom til makten. Det ville møtt positive reaksjoner både hos skolene og lærerne.

Savner frodighet
Koritzinsky understreker at kritikken hans ikke betyr at han mener at Djupedal ikke har gjort noe bra for utdanningssektoren de to årene som han har vært statsråd.

- Djupedal skal ha ros for at regjeringen over tre år innfører gratis læremidler i videregående skole, at veksten i privatskoler ble stoppet opp og at det ikke lenger er mulig å sammenligne skolene etter de nasjonale prøvene. Men kort oppsummert har Stoltenberg regjeringen, og der må Øystein ta et hovedansvar, i altfor liten grad presentert en bredere og mer frodig utdanningspolitikk enn det Høyre sto for.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere