RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix)

Djupedal får skylda - igjen

Sist oppdatert:
Sylvia Brustad tok kaka, men det er Øystein Djupedal som får skylda for at barnehagebarna ikke spiser sunt nok.

Torsdag la helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad frem nye retningslinjer for måltider i barnehagene. Der skal grovt brød, frukt og grønt, og kylling og fisk være på barnas menyer. Barnehagen bør legge til rette for to måltider hver dag med medbrakt eller servert mat. I tillegg vil Brustad ha slutt på bursdagskaker i barnehagene.

Malplassert forslag
Leder Arild M. Olsen i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) synes forslaget fra regjeringen er fullstendig malplassert.

- Vi er opptatt av et sunt kosthold i barnehagene, men fokuset på kake er en fullstendig avsporing av debatten. Problemet er ikke bursdagskaka, men hva barna spiser til frokost og lunsj, sier han til Nettavisen.

Skal barna få kake i barnehagen? Si din mening nederst i saken.

Olsen mener det er Øystein Djupedal som ikke har hjort jobben sin. Tidligere denne uka fikk kunnskapsministeren massiv kritikk for ikke å ha klart å få fram SVs skolepolitikk i valgkampen. Valgforskere og andre pekte på at Djupedal i enkelte kretser betegnes som barnehageministeren, på grunn av hans fokus på barnehageutbygging.

Les også:Djupedal advart av SV

Hvor er Djupedal?
Men selv ikke i barnehagekretser er Djupedal populær.

- Det snakkes om en barnehageminister. Vi har ikke sett noe til ham, sier Olsen.

Ifølge lederen i PBL har ikke regjeringen klart å få orden på økonomien til de private barnehagene.

- Djupedal er bare opptatt av å bygge ut barnehageplasser. Han burde i stedet sørget for forutsigbarhet i økonomien. Slik det er i dag, tenker mange barnehager på hvordan de skal overleve fra dag til dag, i stedet for på innholdet i barnehagen.

Pengeproblemer
Ifølge Olsen har barnehager i Oslo, Fredrikstad og en rekke andre byer ennå ikke fått endelig oppgjør for 2006.

- Barnehagene aner ikke hva de har å rutte med, fordi finansieringssystemet ikke fungerer. De statlige bevilgningene stopper opp i kommunekassa. Og noen av pengene som skulle gått til barnehagene går til helt andre ting, sier Olsen.

I fjor gikk 28 prosent av de private barnehagene i minus.

- Slikt påvirker kostholdet. De fleste barnehager har mer enn nok med å prøve å få orden på økonomien, da blir det helt håpløst å tenke på et sunt kosthold, sier Olsen.

Bra tiltak
Arild M. Olsen synes Brustads kostholdsveiledning til barnehagene i utgangspunktet er et bra tiltak.

- Barnehagene er enormt opptatt av at barna spiser sunt. Men uten tilførte ressurser er det bortkastet tid og penger, sier han.

Slik Olsen ser det, er det heller ikke kostnadsfritt å legge til rette for en sunn barnehage.

- Å servere flere måltider i barnehagen koster penger. Det stiller krav til oppbevaring og tilbereding. Sylvia Brustads idé om et kakeforbud midt oppi denne situasjonen, blir helt galt.

- At barnehagebarn spiser kake i barnehagen i ny og ne er en parentes i debatten. Det skaper konflikt å ta opp dette nå. Vi har fått en kakeminister og en utbyggingsminister – det vi trenger er orden på økonomien, avslutter Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere