RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt for båt-drap

Foto: Politiet
Sist oppdatert:
47-åringen mener han gjorde alt han kunne for å unngå kollisjonen som kostet Haldor Høyte livet. Nå er han dømt for uaktsomt båt-drap.

Dødsulykken skjedde 9. september 2003. Tidligere rådmann i Bergen, Haldor Høyte var ute i en liten fritidsbåt i Austrevågen ved Krokeide i Bergen. Samtidig kom 47-åringen kjørende i sin langt større skjærgårdsjeep. Fartsgrensen i området er fem knop, men den 47 år gamle finansmannen holdt 30 knop.

47-åringen møtte sist uke i Bergen tingrett, tiltalt for uaktsomt drap, fartsovertredelse og uansvarlig kjøring. Da saken startet, nektet han straffskyld på alle punkter, og sa årsaken til ulykken var at Høyte foretok en uventet kursendring.

- Det er en forferdelig tragedie, men jeg føler jeg handlet riktig. Kursendringen skapte situasjonen. Ellers hadde vi ikke sittet her i dag, sa 47-åringen under sin forklaring i retten.

47-åringen forklarte i retten at han hadde sett Høytes båt, men at han utfra fart og retning konkluderte med at de ville unngå kollisjon. Da han så i Høytes retning igjen litt senere, så han at denne hadde endret kurs, og kollisjon var uunngåelig. Med stor fart kjørte skjærgårdsjeepen rett gjennom den 14 fots store fritidsbåten, og traff Høyte. Begge båtførerne ble slengt i vannet, og 47-åringen fikk reddet den tidligere rådmannen i land. Desperat forsøkte han å gjenopplive Høyte, men livet sto ikke til å redde.

Uaktsom
Retten har funnet finansmannen skyldig i uansvarlig kjøring og uaktsomt drap.

«Retten finner enstemmig at tiltalte opptrådte uaktsomt som fører av sin båt da han i dette området kjørte i den angitte fart og med de utkikksmulighetene han hadde. Tiltalte skulle enten ha redusert farten betraktelig og/eller sikret seg bedre utkikksmuligheter. Det var nettopp denne uaktsomheten ved navigering som voldte den fare og skade som oppsto både på eget og annet fartøy», heter det i dommen.

Det er også denne mangelen på aktsomhet i forhold til utkikksmuligheter som ligger til grunn for at retten finner 47-åringen skyldig i uaktsomt drap. Retten understreker at det var avdøde som brøt vikeplikten, men mener samtidig tiltaltes uaktsomhet forårsaket dødsulykken.

«I en slik situasjon skal tiltalte ta høyde for at fartøyet til avdøde kunne endre kurs og situasjonen endre seg. Etter en totalvurdering har tiltalte handlet uaktsomt, både i forhold til fart og i forhold til utkikksmulighet, uaktsomheten førte til ulykken og at ulykken fikk dødsfølge», heter det i dommen.

«Handlet adekvat»
Retten understreker likevel at tiltalte ikke har vært grovt uaktsom.

«Han har holdt en viss utkikk, både i forhold til avdødes båt og den andre båten han så i farvannet. Det var avdøde som hadde vikeplikten og det var gode forhold på sjøen denne dagen. I forhold til mange andre lignende saker har man her en båtfører som har vært edru og som da ulykken skjedde handlet adekvat og søkte å hjelpe den andre forulykkede, både opp av sjøen og ved forsøk på gjenoppliving», skriver retten i dommen.

På tiltalepunktet som gjelder fartsoverskridelse, er 47-åringen frikjent, selv om han holdt en mye høyere hastighet enn de tillatte 5 knop. Tiltalte sa i sin forklaring at han ikke var klar over fartsgrensen i området, og retten skriver i dommen at «skiltingen i området var under enhver kritikk, både slik den var da og slik den er idag.»

Tre år
Retten kommer også med krass kritikk av politi- og påtalemyndighet, fordi de «ikke med tilstrekkelig innsats sørget for å få saken etterforsket, påtalemessig avgjort og brakt inn for retten.» Tiltalte får redusert straff, siden det har tatt hele tre år fra ulykken til saken kom for retten.

«Det er absolutt intet som tilsa at denne saken ikke påtalemessig kunne vært behandlet før årsskiftet 2004.», skriver retten i dommen.

47-åringen slipper derfor å sone i fengsel. Hele fengselsstraffen på fem måneder er gjort betinget. I tillegg er han ilagt en bot på 30.000 kroner.

Ifølge mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling, blir dommen trolig anket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere