RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt til sju år for drapet på Byron

Sist oppdatert:
- Jeg er feildømt, sier Rafael Michelet på vei til fengselscella.

- Jeg er veldig sjokkert over dommen. Jeg er feildømt, sier Rafael Michelet (31) til TV 2 Nyhetene.

Han ble pågrepet umiddelbart etter at dommen ble forkynt i Agder lagmannsrett. Dommen er et stort nederlag etter at han ble frikjent av tingretten.

Michelet la ikke skjul på at han reagerte sterkt både på skyldspørsmålet og måten rettsbelæringen ble framført i retten. Dommen ble anket på stedet.

Anker
Michelet anker på grunnlag av saksbehandlingsfeil han mener ble gjort da saken ikke ble utsatt fordi forsvareren ble syk. Han anker også på grunnlag av straffeutmålingen og lovanvendelsen retten la til grunn.

Dommen er i tråd med aktors påstand om sju års fengsel. Tiltalen mot Rafael Michelet var på legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter. I skjerpende retning la retten vekt på at Michelet tidligere er dømt for voldsbruk i forbindelse med torpedovirksomhet. Strafferammen var på åtte år.

Oppreisning
Agder lagmannsrett har gitt barnets mor en oppreisning på 100.000 kroner.

Michelet ble frikjent i tingretten i fjor for å ha mishandlet den åtte måneder gamle babyen Byron Shane Attard slik at han døde av skadene. Statsadvokaten i Agder ønsket ikke å anke frikjennelsen, men anke ble beordret av Riksadvokaten.

Brudd på hjerneskallen
Skadene på barnet skal ha blitt påført ved minst to anledninger. Et brudd på hjerneskallen ble trolig påført fire-åtte dager før Byron døde, mens en dødelig leverskade og et spiralbrudd i armen ble påført trolig 15-30 minutter før han døde.

Det er de samlede skadene som har ført til at barnet døde. Ifølge professor Torleiv Rognum ved RMI, kan sterk smertepåvirkning føre til at små barn rett og slett slutter å puste.

Andre tilfellet
Dette er den andre barnemishandlingssaken i løpet av et halvt år hvor tiltale er tatt ut av riksadvokaten og hvor statsadvokaten opprinnelig har ønsket å henlegge sakene, hvor det faktisk ender med fellende dom. I april ble en mann dømt til fem års fengsel i Drammen tingrett for å ha mishandlet sin en måned gamle datter slik at hun døde av skadene. Denne dommen er anket av forsvaret og er ennå ikke berammet for lagmannsretten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere