DNA-tester legionella-ofrene

Smittejegerne vil DNA-teste legionella-ofrene i jakten på smittekilden.

27.05.05 14:05

Alle kjøletårnene i Østfold-området som har vært i drift i det siste, har nå blitt testet for legionella-smitte. Testresultatene kommer sannsynligvis i løpet av neste uke.

– Det kommer an på hvor raskt bakteriene vokser, sier kommuneoverlege Svein Rønsen i Fredrikstad kommune til TV 2 Nettavisen.

DNA-analyser
Etter at testresultatene har kommet, vil smittejegerne analysere DNA fra syke pasienter og sammenlikne med DNA fra tårn der det blir påvist legionella.

– I tillegg vil vi bruke egne geografiske beregninger og tidsberegninger. Hvis alle disse prøvene viser at smitten kommer fra et aktuelt tårn, kan vi ha smittekilden, sier Rønsen.

Det er altså ingen enkel oppgave å finne ut hvor legionella-smitten stammer fra.

Tårn inneholder smitte
Kommuneoverlegen opplyser at flere tårn kan inneholde legionella-smitte uten at dette utgjør noen fare for folk.

– Mange tårn inneholder legionella uten å spre smitte. Det er trygt så lenge det er gode drifts- og vedlikeholdsrutiner ved kjøletårnene.

To nye smittet
Det siste døgnet har ni nye personer ankommet sykehuset med mistanke om lungebetennelse. To nye personer har det siste døgnet testet positivt for legionella. Det melder Sykehuset Østfold i en pressemelding fredag morgen.

Det totale antallet på registrerte pasienter med legionella-smitte ved sykehuset har nå kommet opp i 41. Tre pasienter ligger fortsatt i respirator, og en av disse er kritisk syk. I tillegg er to pasienter alvorlig syke.

Først sent torsdag kveld ble et av kjøletårnene i Østfold slått av. Daglig leder hadde ikke fått med seg legionellasaken i mediene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.