- Det finnes ikke et nasjonalt nødnummer for dyr i Norge. Hvis man søker på Google er det ganske tilfeldig hva som kommer opp, og det kan ta tid før man finner tak i en veterinær eller kvalifiserte personer som kan hjelpe. I tillegg er det mange som ringer 113 for å få hjelp til kjæledyrene sine, noe som naturligvis ikke er heldig.

Det sier Jeanette Bergum, ansvarlig for husdyrforsikring i DNB, i en pressemelding. En fersk undersøkelse viser at 9 av 10 ikke vet hvor de skal ringe eller hvem de skal henvende seg til hvis et dyr trenger hjelp.

LES OGSÅ: To nye regioner får eget dyrepoliti

Derfor tar DNB nå initiativ til landets første nødnummer for dyr med oppfordringen «ja til 114».

I første omgang starter de et midlertidig nødnummer for dyr, et prøveprosjekt i påvente av en mer permanent løsning.

- Vi vil ikke bare vente på en løsning, så inntil videre kan alle ringe tlf. 222 00 114 som en midlertidig løsning. Ring dette nummeret og bli øyeblikkelig satt over til ditt nærmeste akuttnummer for dyr, forteller Bergum.

Ringer 113 for hjelp til kjæledyr

Hvis man kommer over et dyr som trenger hjelp, er det altså svært få som vet hvem de skal ringe til. Søker man på Google, kommer det opp mange ulike alternativ, noe som for mange kan virke forvirrende.

LES OGSÅ: Drømmejobb ledig: Kattekoser

Dette har resultert i at mange ringer 113 for å få hjelp til kjæledyrene sine, sier Bergum i DNB.

- Nesten ingen kjenner til hvem man skal kontakte hvis et dyr blir skadet. Hvis du er uheldig og kjører på en katt, hvem ringer du da? Den lokale veterinæren, politiet, Mattilsynet, Viltnemda, kommunen eller den lokale dyrebeskyttelsen, spør Bergum.

Ulike nummer

Ifølge Dyrevelferdsloven har du varslings- og hjelpeplikt hvis du kommer over et dyr som lider nød. Da er det også nødvendig å vite hvem man skal henvende seg til for å få hjelp, mener kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

- Frem til nå har det ikke vært noe eget nødnummer for dyr. Vår erfaring er at mange er usikre på hvor de skal ringe. Det er ille, fordi det betyr at mennesker som gjerne vil hjelpe dyr, ikke klarer det, sier Kleveland.

LES OGSÅ: 11 rådyr drept av hunder i Oslo på bare to måneder

Slik som det er i dag må du ringe ulike steder, alt etter hva det gjelder.

- Gjelder det et skadet kjæledyr må du ringe nærmeste veterinær, men hvis det er et landbruksdyr er det veterinærvakta du må kontakte. For storvilt må du ringe viltnemnda i kommunen, eventuelt politiet. For hjemløse dyr og skadd småvilt finnes det dessverre lite hjelp å få, men veterinær kan avlive dyrene på statens regning om nødvendig. Gjelder det dyremishandling må du ringe Mattilsynet, sier Kleveland.