*Nettavisen* Nyheter.

Døde av hjernebetennelse

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): 17-åringen som døde i hjemmet sitt i Grimstad i juli døde av hjernebetennelse, viser den endelige obduksjonsrapporten.

Fylkeslegen skal vurdere om Grimstad-gutten Mats Ristesund ble feilbehandlet da legevakten sendte ham hjem med penicillintabletter 26. juli i sommer.

Moren er bitter etter at legene sendte gutten hennes hjem med store, åpenbare problemer.

- En bekjent av Mats fikk også hjernebetennelse i sommer, fikk jeg rede på etterpå. Men da fant de ut hva som var galt. Han overlevde, sier moren, Wenche Ristesund Bråthen til TV 2 Nettavisen.

Hostet blod
Han fikk beskjed om at han hadde stille lungebetennelse. Dagen etter fant moren ham død i sengen sin på gutterommet. En uke tidligere hadde han hostet blod, og av en annen lege fått beskjed om at han måtte slutte å røyke.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at lungene var sterkt skadet. Den endelige rapporten forelå i forrige uke, og ble for to dager siden oversendt til Fylkeslegen, som ennå ikke har mottatt den.

- Rapporten ble sendt fra Legevakten til Helsetilsynet onsdag, sier overlege Gunnar Mouland ved den kommunale legevakten i Arendal.

Hjernebetennelse
Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, slår obduksjonsrapporten fast at hjernebetennelsen var dødsårsaken. I tillegg var lungene sterkt skadet.

Årsaken til betennelsen og lungeskaden skal ennå ikke være klarlagt. Hjernebetennelse kan være forårsaket av ulike forhold.

Kontakt lege
Ifølge Lommelegen på internett er hjernebetennelse en betennelse i selve hjernevevet. Den forårsakes vanligvis av virus, hvor herpes simplex-virus er vanligst.

Symptomer er hodepine, svimmelhet og trøtthet. «Personen oppfører seg annerledes enn vanlig, er forvirret og sløv. Feber. Eventuelt kramper, talevansker og lammelser. Hjernebetennelsen kan føre til bevisstløshet. Kontakt lege snarest», heter det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.