*Nettavisen* Nyheter.

Døde av salt til frokost

I ren forvirring spiste Anne Marie (83) salt i stedet for melk. Nå får kommunen sterk kritikk for behandlingen av den pleietrengende kvinnen.

11.04.07 16:13

To ganger ble det søkt om sykehjemsplass for Anne Marie Finjord (83) i Tranøy kommune - uten at hun fikk det. Til slutt ble hun funnet livløs i sitt eget hjem. Da stod ikke livet hennes til å redde.

Som Nettavisen tidligere har skrevet, klaget Anne Maries pårørende kommunen inn for Helsetilsynet.

LES OGSÅ: Drakk salt og døde

LES OGSÅ: - Mor kunne vært i live

Helsemyndighetene gir nå de pårørende rett i at kvinnen ikke fikk forsvarlig behandling av Tranøy kommune.

"Statens Helsetilsyn finner at den bistand og oppfølging som Anne Marie Finjord fikk døgnet før hun døde den 21. februar 2006 ikke var forsvarlig", heter det i brevet fra tilsynet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sønnen er svært glad for vedtaket i Helsetilsynet.

- Oppi all elendigheten er jeg lettet. Jeg forventer nå at kommunen endrer sine rutiner av pleietrengende i kommunen, sier Lauritz Finjord til Nettavisen.

Funnet livløs
Hjemmetjenesten fant Anne Marie Finjord livløs i sitt hjem i Tranøy kommune. Dagen før hadde avdelingssykepleieren i hjemmetjenesten forsøkt å få kvinnen akutt innlagt ved kommunens sykehjem, fordi hun ikke var ved sine fulle fem.

Til tross for denne bekymringsmeldingen fra sykepleieren, fikk ikke kvinnen plass ved sykehjemmet. Sykehjemmet begrunnet avslaget med at det var fullt. Den syke, gamle kvinnen måtte bli værende hjemme i leiligheten sin.

Dagen etter virket alt normalt da Hjemmetjenesten besøkte kvinnen til frokost og lunsj. Men da de kom ved middagstider, gikk alarmen.

Kvinnen var da livløs, og hjemmetjenesten lyktes ikke i å få kontakt med henne. Hun ble sendt til sykehus, men livet stod ikke til å redde.

Tok feil av salt og melk
Dødsårsaken oppgis å være «alvorlig hypernatremi». I sitt klagebrev til Helsetilsynet skriver kvinnens pårørende at hun «hadde tatt feil av salt og melk».

Helsetilsynet slår fast at Tranøy kommune har brutt forsvarlighetskravet i kommunehelsetjenesteloven.

Anne Marie hadde behov for døgnkontinuerlig tilsyn, men fikk kun besøk av hjemmetjenesten tre ganger daglig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Nettavisen)

Helsetilsynet skriver at når kommunen ikke kunne gi kvinnen permanent plass på sykehjemmet, skulle de ha iverksatt andre tiltak i stedet - for eksempel korttidsplass ved sykehjemmet eller heldøgns tilsyn av kvinnen.

Tranøy kommune må nå gå gjennom rutinene sine og innen tre uker komme med en redegjørelse for hvilke tiltak de skal iverksette for å forhindre at liknende skjer igjen.

Helsesjefen i kommunen nekter å uttale seg om saken.

- Saken er unntatt offentligghet og derfor vil jeg ikke kommentere dette, sier helse- og sosialsjef Elin Wilsgård til Nettavisen.

- Men hva sier du til kritikken som Helsetilsynet retter mot Tranøy kommune?

- Det tar jeg til etterretning. Ha det, roper Wilsgård og slenger på røret.

- Kunne vært i live
Sønnen Lauritz Finjord tror at ved å sette søkelys på saken, vil det skje endringer i Tranøy og andre kommuner.

- Neste gang hjemmetjenesten ringer og ber om en akuttinnleggelse på sykehjemmet så regner jeg med at helse- og sosialsjefen innvilger det, sier han.

Dagen før Anne Marie døde, var det tre ledige plasser ved sykehjemmet – to vanlige og en på skjermet avdeling. Det står i rapporten hjemmetjenesten skrev i etterkant av dødsfallet. Men på grunn av dårlig økonomi, måtte sykehjemmet likevel avvise den syke 83-åringen.

- Min mor hadde det bra, og kunne levd i flere år til dersom hun hadde fått sykehjemsplass. Men på egenhånd klarte hun seg ikke. Det gikk så galt som det måtte gå, har Laurits Finjord tidligere uttalt til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.