*Nettavisen* Nyheter.

Døde fugler skaper frykt i Nordsjøen

Døde trekkfugler skaper fuglevirus-frykt på offshore-installasjoner i Nordsjøen.

25.10.05 19:24

- Vi har funnet hundrevis av døde trekkfugler her på plattformen den siste tida. Folk blir usikre og redde for at fuglene kan være smittet av det dødelige fugleviruset, sier hovedverneombudet på Gullfaks A, Tom Lund til TV 2.

Han krever at fuglene obduseres, selv om døde trekkfugler er et vanlig fenomen på plattformene i Nordsjøen.

Ifølge Lund er mengden døde fugler betydelig større enn tidligere.

- Det detter ned nye fugler hele tiden, sier Lund, og det er jo umulig for oss å vite hvor de kommer fra.

Voksende bekymring
Siden det ikke er uvanlig at trekkfugler mellomlander på oljeinstallasjoner på denne tiden av året, har de ansatte på Gullfaks behandlet problemet på samme måte som tidligere. De hiver fuglekadavrene på sjøen av helsemessige årsaker. Men nå har det spredt seg en voksende bekymring for hva disse fuglene kan bringe med seg.

På generelt grunnlag sier Mattilsynet og Veterinærinstituttet at når det finnes flere døde fugler på et og samme sted, må de obduseres. Ansvarlige myndigheter kan imidlertid ikke foreta seg noe før de blir varslet, og Mattilsynets distriktskontor for Midt-Rogaland kjenner ikke til funnene på Gullfaks A.

- Hvis det er av et større omfang, bør Mattilsynet informeres slik at vi kan vurdere antallet døde fugler og om vi skal sørge for prøvetaking, sier Odd Ivar Berget, fungerende distriktssjef for Mattilsynets distriktskontor for Midt-Rogaland, til TV 2 Nettavisen.

Ansatte på Gullfaks A frykter at Statoil, hovedoperatøren på plattformen, ikke tar problemet på alvor, noe Statoil avviser.

Informasjonssjef Harald Schjelderup sier Statoil vil forberede en plan mot fugleinfluensa-pandemi.

- Har prøvd å berolige arbeiderne
- Vi har allerede vært i dialog med både Mattilsynet og Veterinærinstituttet om denne saken, og vi følger de rådene vi får derfra. Det vil si at vi fjerner de døde fuglene og holder en generelt høy hygiene. Det gjelder fugleinfluensa eller ikke fugleinfluensa, sier Schjelderup til TV 2 Nettavisen.

- Så kravet fra verneombudet på Gullfaks A om at fuglene må obduseres vil dere ikke etterkomme sånn uten videre?

- Nei, altså vi har sagt at hvis Mattilsynet og Veterinærinstituttet råder oss til det, så vil vi selvsagt gjøre det. Men beskjeden vi har fått derfra er at det ikke er nødvendig. Vi har faktisk tilbudt veterinærmyndighetene å ta vare på noen av de døde fuglene, men fått til svar at det ikke er aktuelt nå, og at vi vil få beskjed om det skulle bli aktuelt senere.

- Men er det ikke et poeng for Statoil å berolige folkene som jobber ute på plattformen?

- Jo, men det har vi prøvd å gjøre ved å informere om de tilbakemeldingene vi har fått fra myndighetene, svarer Statoils informasjonssjef Harald Schjelderup.

Kartlegger omfang
Statoil gjør samtidig oppmerksom på at det «er jo ikke bare på Gullfaks A det er døde fugler.»

Det er Fylkesmannen i Rogaland som har tilsyn med helsemessige forhold om bord på innretninger på norsk sokkel. De har nå satt i gang arbeidet for å få oversikt over forekomsten av død trekkfugl på alle oljeplattformene på norsk sokkel.

- Vi må undersøke hvor omfattende problemet med døde fugler er på norske plattformer, for det er grunn til å være bekymret, sier senioringeniør Einar J. Pettersen.

Veterinærinstituttet ser foreløpig ingen grunn til å slå alarm.

- Det er lite sannsynlig at disse fuglene har fugleinfluensa. Fugler som lander på oljeplattformer er som regel havfugl som kommer fra nordlige områder, uttaler Turid Vikøren, forsker ved Veterinærinstituttet til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.