*Nettavisen* Nyheter.

Døde under mandeloperasjon

Foto: Ingjerd Daae (Privat)

Flere feil ved Sykehuset Østfold førte til at gutten døde. Men dødsfallet får ingen konsekvenser for sykehuset.

14.01.09 14:49

Isak Can Daae ble bare to år gammel. Den lille gutten, som akkurat hadde lært å gå, døde etter en mandeloperasjon ved Sykehuset Østfold (SØ) i Fredrikstad i januar i fjor.

Isak led av Prader Willi-Syndrom (PWS), som kan gi pusteproblemer og mangel på evne til å hoste og kaste opp, og sykehuset visste at de skulle operere en såkalt risikopasient.

Likevel sto ikke nødvendig medisinsk utstyr klart da toåringen skulle flyttes fra operasjonsstuen til oppvåkningsavdelingen. Det oppsto komplikasjoner, og dagen etter besluttet sykehuset at gutten skulle flyttes til Rikshospitalet i Oslo. Men de klarte ikke å redde ham. Fem dager senere ble Isak erklært død.

Gjorde en rekke feil
- De var ikke forberedt, utfallet viser jo det. Anestesilegen visste ikke engang at min sønn hadde PWS dagen før operasjonen. De hadde jo en journal så langt som et år tilgjengelig, men hadde likevel ikke satt seg inn i det. Det er skremmende at de kan stille så uforberedt, sier moren Ingjerd Daae til Nettavisen.

Helsetilsynet i Østfold har jobbet med saken i snart et år, og tirsdag ettermiddag fikk de pårørende til Isak konklusjonen fra Helsetilsynet. De skriver at Sykehuset Østfold gjorde en rekke grove feilvurderinger da pasienten ble flyttet og at de har brutt kravet til forsvarlig virksomhet i forbindelse med anestesi og operasjon av toåringen.

Likevel får ikke kritikken noen konsekvenser for sykehuset.

Moren skuffet
- Det er fryktelig skuffende og skremmende at helsetilsynet ikke ser mer alvorlig på dette. Vi er kjempeskuffet over at det ikke kommer noen reaksjon. Den sakkyndiges kritikk får ingen konsekvens. Sykehuset får ingen advarsel eller noe som helst, sier Daae.

- En sitter igjen med en følelse av at sykehuset bare kan fortsette i samme stil. Dette kan jo ramme andre foreldre også. Hvis det skjer noe med barna deres under en operasjon, så får det ingen konsekvenser, legger hun til.

Dae forteller at hun og mannen heller ikke får noen mulighet til å klage på Helsetilsynets konklusjon.

Får ikke lagt det bak seg
- Vi har ingen ankemuligheter. Vi og advokaten vår har jobbet et helt år med det her. Det har vært helt forferdelig å gå gjennom, og nå får vi heller ikke lagt det bak oss, sier moren.

Rapporten fra Helsetilsynet slår fast at noen minutter uten pulsoksymetre, et instrument som måler surstoff i blodet, kan ha vært dødsårsaken.

- I etterkant har sykehuset sagt at de har fått flere pulsoksymetre. Da er det liksom greit? Hvis de hadde planlagt operasjonen, så hadde de hatt pulsoksymetre klart, uansett hvor få de har tilgjengelig. De var rett og slett ikke forberedt. Lokale sykehus burde ikke påta seg slike risikopasienter, men heller sende dem direkte til sentralsykehus, sier hun.

- Beklager
Kommunikasjonsdirektør ved SØ, Anne Grete Erlandsen, sier til fb.no at de beklager det tragiske utfallet av operasjonen.

- Vi tar konklusjonen fra Helsetilsynet til etterretning. Og har siden tilsynet startet gått gjennom rutiner for overvåking av pasienter i den kritiske fasen under transport mellom operasjonsavdeling og oppvåkningsavdeling, sier Erlandsen til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.