*Nettavisen* Nyheter.

Dødsbakterie rammer norske barn

Flere småbarn har blitt rammet av akutt nyresvikt, trolig forårsaket av en svært farlig variant av E. coli-bakterien.

22.02.06 10:42

Fire av barna befinner seg nå på sykehus i Oslo, ifølge VG. Tre av barna kom opprinnelig inn til Sykehuset på Lillehammer, men er nå overført til Oslo. Alle barna var rammet av blodig diaré og alvorlig mage- og tarminfeksjon.

Tre av barna er nå til behandling ved Ullevål universitetssykehus, hvor de normalt har mindre enn et tilfelle sammenlagt per år.

- Vi har aldri hatt et så stort utbrudd som dette i Norge tidligere. Dette er svært alvorlig, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til avisen.

Det er foreløbig ikke slått fast hvilken bakterie barna har fått i seg, eller hva som er smittekilden, men mye tyder på at det dreier seg om E. coli-bakterien. Bakterien er den vanligste årsaken til akutt nyresvikt hos barn, og smitten kommer gjennom mat, vann eller kontakt mellom smittede. Mellom 1994 og 2005 var det kun seks barn registrert med komplikasjoner av E. coli-bakterien, kalt HUS-syndrom.

Bakterien er spesielt farlig for barn. Alle de innlagte barna er under 6 år, og det skal ha vært ytterligere to tilfeller registrert i Bergen en tid tilbake. Sykdommen fører til akutt nyresvikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag