Dødsbakterie sprer seg i Norge

Foto: (Foto: Tor Richardsen / SCANPIX)

Barnehagebarn, ungdom, idrettsfolk og sprøytenarkomane er spesielt utsatt. Den arter seg i form av hudinfeksjon og senere dype hudbyller. Får du den i lungene, er faren stor for at du kan dø. I Norge er det allerede påvist rundt 40 tilfeller.

20.04.04 13:21

En ny type av det som på folkemunne har blitt kalt «sykehusbakterier» har begynt å spre seg utenfor sykehusene. Skulle bakterien først komme inn i en barnehage, frykter eksperter at den vil spre seg veldig fort. Bakterien smitter med fysisk kontakt.

Mens «vanlige» sykehusbakterier vanligvis rammer personer med svekket immunforsvar, angriper den nye bakterien unge og helt friske mennesker, skriver Romerikets Blad.

I sentral-Europa har den aggressive bakterien allerede krevd flere liv, særlig små barn.

Så langt er det ingen registrerte dødsfall i Norge som kan tilskrives den nye bakterien med navnet CA-MRSA.

Kan miste kontroll
- Det er ingen grunn til panikk, men vi må reagere nå så den ikke skal spre seg videre, sier forskningsdirektør Geir Bukholm ved Akershus Universitetssykehus til TV 2 Nettavisen.

Han har nylig varslet Folkehelseinstituttet om bakterien. Han tror at bakterien på sikt kan representere et betydelig folkehelseproblem.

- Dette er en helt ny situasjon. Tidligere var slike multiresistente gule stafylokokker, under kontroll inne på sykehusene. Når den nå er kommet utenfor sykehusets vegger, kan vi lett miste kontrollen, sier Bukholm.

Foto: Scanpix

Barn og unge utsatt
Ifølge forskningsdirektøren er spesielt ungdom og yngre voksne den største risikogruppen.

- Skulle bakterien først komme inn i en barnehage, vil den spre seg veldig fort, sier Bukholm.

Hvor stor faren for dødsfall er, avhenger av hvor i kroppen bakterien slår seg ned. De fleste dødsfallene er registrert i forbindelse med lungebetennelse. Bakterien er svært motstandsdyktig mot antibiotika, og sammen med dens aggressive egenskaper utgjør dette en farlig kombinasjon.

- Hva skal man gjøre for å hindre smitte?

- I enkelttilfeller er god hygiene det viktigste. Men det løser ikke problemet på sikt, svarer Bukholm.

Han har bedt myndighetene om å iverksette en nasjonal kartlegging av problemet slik at man kan bli enige om en nasjonal strategi for å bekjempe bakterien.

Bakterien ble første gang oppdaget i Norge i 1997, to år før den ble omtalt i Frankrike.

Mest utbredt på Østlandet
Akkurat hvor mange som kan være smittet i Norge av CA-MRSA er uvisst fordi det bare finnes testeutstyr i Oslo, Akershus, Østfold og Troms.

Ifølge forskningsdirektør Bukholm er det en kraftig økning i antall smittetilfeller fra 2002 og frem til i dag. Økningen gjorde at Bukholm til slutt valgte å slå alarm. Så langt er det registrert flest tilfeller på Østlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag