*Nettavisen* Nyheter.

Dødsbakterien trolig i maten

Dødsbakterien som allerede har smittet seks barn, er trolig i omløp i mat- eller drikkevarer på Øst- og Vestlandet.

23.02.06 13:16

(SIDE2): Dødsbakterien herjer fortsatt uten at man er noe nærmere en løsning. Onsdag gikk Folkehelseinstituttet ut og ba folk beskytte seg mot E.coli bakterien. Nå tror man at den sjeldne versjonen av bakterien er å finne i mat på Øst- og Vestlandet.

Ikke identifisert

- Det kan se ut til at bakterien er å finne blant mat- eller drikkevarer som distribueres både på Øst- og Vestlandet, sier kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet, Øyvind Henriksen, til TV 2 Nettavisen.

- Bakterien er ennå ikke identifisert, men akkurat nå sjekker vi matavfall og rester fra en matfabrikant i Gudbrandsdalen.

Folkehelsa advarer
- Vi holder fortsatt på å intervjue barnas familier, og en kontrollgruppe på 18 barn som bor i samme område som de smittede, sier overlege på avdeling for infeksjonsovervåkning, Øistein Løvoll i Folkehelseinstituttet. Det viktigste nå er at man har god håndhygiene og steker kjøttet godt, advarer han.

Som TV 2 Nettavisen skrev onsdag, er tilstanden til de seks barna som er rammet av bakterien stabil. Men siden bakterien ennå ikke er lokalisert, kan man ikke utelukke at nye tilfeller kan dukke opp.

Personer, og særlig barn, med blodig diaré bør søke lege raskt for utredning, advarer Folkehelsa.

Slik kan du beskytte deg mot bakterien:

  • All farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker og lignende) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå upasteurisert melk og melkeprodukter
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) - husk kjø leboks i sommervarmen
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før utstyret brukes til annen mat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.