Dødsfallet i Valdres - dette har skjedd

FUNNET DØD: På nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på denne hytta på Beitostølen. Bildet viser politiets teknikere i arbeid på hytta 4. januar.

FUNNET DØD: På nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på denne hytta på Beitostølen. Bildet viser politiets teknikere i arbeid på hytta 4. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)

På nyttårsaften ble en 13 år gammel jente funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres. Dette har skjedd.

05.01.16 18:37

2012

Jenta skal ha slitt med mobbing og spiseforstyrrelser i flere år. I 2012 valgte moren å flytte jenta fra Gullhaug barneskole. Hun ble da intervjuet av TV 2 om dette valget og datterens problemer.

Mandag 17. august 2015

Skolestart for jenta som nå går i åttende klasse. Moren sender brev til Fylkesmannen i Oslo og Akershus like etter skolestart og beskriver vanskelige psykososiale forhold på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen.

Fredag 4. september

Fylkesmannen kontakter Mølladammen ungdomsskole.

Les også: Moren mente skolen brøt løfter

Fredag 25. september

Siste skoledag før høstferien. Mølladammen skole får beskjed om at jenta skal flytte til en annen kommune. I løpet av høstferien flytter mor og datter inn i familiehytta i Øystre Slidre kommune i Valdres.

Mandag 26. oktober

Øystre Slidre kommune mottar melding om hjemmeundervisning.

Mandag 9. november

Bærum kommune mottar en henvendelse fra moren om flytting til en annen kommune, en flytting som begrunnes med at moren ikke er fornøyd med tiltak rundt datteren. Siden begynnelsen av november er jenta ikke lenger folkeregistrert i Bærum.

Mandag 16. november

Moren melder flytting til Ullern bydel i Oslo. Øystre Slidre kontakter det interkommunale barnevernet i Valdres for å få klargjort «omstendighetene i saken».

Torsdag 26. november

Vestoppland politidistrikt får en henvendelse fra barnevernstjenesten i Valdres med spørsmål om å sjekke en adresse. En tjenestemann i sivil bil observerer hytta på Beitostølen i Øystre Slidre og konkluderer at det ikke er noen hjemme.

Onsdag 30. desember

Barnevernet i Valdres sender en bekymringsmelding til Oslo kommune. Brevet er datert 28. desember, men poststemples 30. desember.

Torsdag 31. desember

Kvinnens nye advokat Aasmund Olav Sandland forteller det 30. og 31. desember, senest på ettermiddagen nyttårsaften, var kontakt mellom moren, jenta og besteforeldrene på SMS og telefon.

Moren varsler AMK. Politiet i Vestoppland (Innlandet politidistrikt fra nyttår) blir på kvelden 31. desember varslet av Norsk Luftambulanse om at en 13 år gammel jente er funnet død på en hytte på Beitostolen i Øystre Slidre kommune.

Fredag 1. januar 2016

Moren i 40-årene blir siktet i saken. Påtalemyndigheten mener det foreligger skjellig grunn til å mistenke grov omsorgssvikt med døden til følge og at siktede har unnlatt å hjelpe den nå avdøde datteren.

Lørdag 2. januar

Moren har etter dødsfallet vært under behandling hos helsevesenet. Hun blir nå orientert om siktelsen.

Mandag 4. januar

Moren skrives ut fra sykehus og pågripes av politiet. Resultatet av den foreløpige obduksjonsrapporten foreligger, men kan ikke konkludere sikkert om dødsårsak. Dødsfallet har trolig sammenheng med avmagring, sier politiadvokaten.

Barnevernet i Ullern bydel i Oslo mottar først nå den postsendte bekymringsmeldingen sendt fra barnevernet i Valdres.

Tirsdag 5. januar

Innlandet politidistrikt opplyser at moren vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag 6. januar og at hun foreløpig ikke er avhørt.

(Kilde: Nettavisen, NTB, Oppland Arbeiderblad, Bærum kommune, Øystre Slidre kommune, Aftenposten, VG, Budstikka).

Flere saker om dødsfallet i Valdres:

- Besteforeldrene snakket med jenta nyttårsaften

Ekspert: - Helsepersonell neglisjerer problemer med spiseforstyrrelse

Nettavisen mener: Barnevernet bør se på rutinene ved flyttinger

Inga Marte Thorkildsen: - Har du en bekymring, ring barnevernet

Politiet: - Dødsårsak har trolig sammenheng med avmagring


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.