*Nettavisen* Nyheter.

Dødsfrykt for eksmann

Mannen har sonet flere års fengsel for vold og drapsforsøk. Neste uke slipper han ut. Ekskona frykter hun blir drept for mannens ære.

Neste uke slipper mannen ut fra fengsel etter å ha sonet en dom på fire og et halvt års fengsel for vold og drapsforsøk. Et sted i Norge sitter mannens ekskone og frykter for sitt liv. Hun frykter at hun nå blir utsatt for æresdrap av sin eksmann.

Se nyhetsinnslaget på TV 2

- Han har sverget på at det ikke spiller noen rolle hvor lenge han sitter inne. En dag slipper han ut, og da skal han drepe oss. Han sier at «jeg finner deg uansett hvor du er i lille Norge», sier kvinnen til TV 2.

Den iranske kvinnen kom til Norge 22 år gammel i et arrangert ekteskap. Hun og mannen fikk et barn sammen. Hjemme i leiligheten ble hun slått og utsatt for massiv vold.

Brakk ribbenet
- Han slo meg flere ganger hjemme i leiligheten. Han satte på høy musikk slik at naboene ikke skulle høre det. Da min bror kom på besøk sa jeg «hjelp meg å få meg ut herfra. Jeg klarer ikke mer». Den dagen hadde jeg mistet pusten fordi han knakk ribbenet mitt, forteller kvinnen til TV 2 Nyhetene.

Like etter rømte hun med barnet til krisesenter. Kort tid etter flukten ble hun angrepet av mannen på åpen gate. Han forsøkte også å ta livet av kvinnens bror. Mannen ble dømt til fire og et halvt års fengsel og ble fradømt foreldreansvaret til barnet.

Under soningen fikk mannen ikke innvilget permisjon fordi han ble ansett for å være en trussel mot kvinnen. Neste uke er han en fri mann.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Human Rights Service

- Sverget på å drepe meg
- Han har sverget at det ikke spiller hvor lenge han sitter inne. En dag slipper han ut og da skal han drepe oss. Han sier at «jeg finner deg uansett hvor du er i lille Norge» sier kvinnen.

Jeg håper at jeg skal få hjelp i dag. Ikke etter at jeg blir drept. Jeg elsker livet mitt og ungene mine, sier hun.

Informasjonsansvarlig Hege Storhaug i Human Rights Service levner ikke kvinnen stort håp om hjelp.

Økt dramatisk
- De siste fem årene har vold undertrykking og frihetsberøvelse bredt om seg ganske dramatisk. Der er ingen tvil om at denne mannen ikke bør kunne gå fritt rundt i dette landet etter hva han har gjort og hva han har truet med å fortsette å gjøre, sier hun.

- Ærlig talt tror jeg vi må oppleve flere drap før det blir konkret handling. Jeg tror ikke hun vil kunne bor verken i Norge eller Europa og føle seg særlig trygg. Vår politikk har spilt fallitt, sier Storhaug.

Ingen hjelp
Hennes forsvarer er oppgitt over et norsk regelverk som ikke gir beskyttelse til offeret. Det er et vedtak på at mannen skal utvises til Irak, men foreløpig vil ikke det skje. Kvinnen har bedt norske myndigheter om informasjon om når mannen eventuelt blir utvist, og hvor i Norge han vil bli boende til da. Men norske myndigheter vil ikke svare på grunn av taushetsplikten.

Hennes advokat, Roar Vegsund, sier at kvinnen har en berettiget frykt for mannen og at det kan få store konsekvenser for henne om mannen blir boende i Norge.

- Det kan få store konsekvenser for kvinnen og hennes familie når det når ser ut til at faren blir boende i Norge nå etter at han slipper ut etter soning, han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.