*Nettavisen* Nyheter.

Dødstallet stiger i Østfold

Fire personer er nå bekreftet omkommet av legionella-bakterien i Østfold. Smittetallene vil trolig stige kraftig i dagene fremover.

23.05.05 21:36

FREDRIKSTAD (TV 2 Nettavisen): Legene frykter at antall smittede vil øke med 10 - 15 personer daglig i dagene fremover, og ennå er ikke smittekilden funnet.

Det nye tallet på antall døde ble presentert under pressekonferansen ved Sykehuset Fredrikstad mandag ettermiddag. Totalt er 28 personer nå bekreftet smittet av legionella - alle fra Sarpsborg og Fredrikstad. Gjennomsnittsalderen på de smittede er 65 til 70 år. Flere av dem har underliggende kroniske sykdommer som gir dem svekket imunforsvar.

Av de smittede er fire personer døde. 1 person døde 19. mai, 2 døde natt til 22. mai og en døde 23. mai.

Blant de syke er tilstanden svært alvorlig for tre personer som ligger i respirator.

Frykter 5 nye daglig
Mandag er det registrert 11 nye personer som har symptomer på lungebetennelse. Disse blir nå sjekket for legionella. Totalt er det gjennomført 119 analyser på prøver for legionella-bakterier.

- Jeg er bekymret for at vi ikke har kontroll på smittekilden, sier divisjonsdirektør Per Engstrand ved akuttmedisinsk avdeling på Sykehuset Østfold Fredrikstad til TV 2 Nettavisen.

- Vi frykter at vi vil få inn rundt 15 personer daglig de neste dagene. Hvor mange av disse som får diagnosen legionella-smittet, er umulig å si. Men av de som har kommet inn, ser det ut som om en tredjedel er smittet, sier divisjonsdirektøren til TV 2 Nettavisen.

Det betyr at sykehuset kan forvente rundt 5 nye tilfeller av legionella daglig de neste dagene.

- Gitt at smittekilden blir stoppet for eksempel i dag, vil det fortsatt komme inn pasienter i en 8-10 dager inkubasjonstiden er så lang, sier Engstrand før han legger til:

Avlyser operasjoner
Tirsdag blir alle planlagte operasjoner ved sykehuset avlyst.

- Vi trenger sengepostene. Derfor vil vi først og fremst flytte kirurgiske pasienter over til andre sykehus, sier administrerende direktør Ulf Ljungblad ved Sykehuset Østfold Fredrikstad på pressekonferansen.

- Vi rydder fortsatt plass, men om et par døgn er nok kapasiteten sprengt dersom det fortsetter å komme like mange pasienter hver dag som det gjør nå, sier Engstrand.

Sykehuset jobber derfor på spreng med å få til avtaler med andre sykehus i nærheten, slik at disse kan ta imot andre pasientgrupper, men også mulige smittede personer. Blant annet vil all kirurgisk virksomhet bli overført til andre sykehus fra og med tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen

Jakter på kilden
Kilden til legionella-epidemien er ennå ikke funnet.

- Den viktigste oppgaven for kommunen nå er å finne smittekilden, og det er et møysommelig arbeid. Vi har mange personer i arbeid for å kartlegge hvor pasientene har beveget seg de siste ti dagene før de ble syke, sier kommuneoverlege i Fredrikstad, Svein Rønsen.

Et eget team intervjuer de smittede og legger informasjonen om deres bevegelser inn på et digitalt kart. Målet er at deres bevegelsesmønster skal fortelle smittejegerne hvor kilden legionella-kilden er.

- Kan ta lang tid
- Vi tror det vil ta tid å finne ut av det her, sier kommuneoverlegen.

På pressekonferansen ble det slått tilbake mot de mange spekulasjonene i media om mulige smittekilder.

- Spekulasjonene er helt uten grunnlag. Vi har fremdeles et bredt perspektiv, og vi utelukker ingenting, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet på pressekonferansen.

Sjekker kjøletårn
To team kontrollere åpne kjøletårn som kan stå for spredningen av bakterien. Informasjonssjef Knut Western i Fredrikstad kommune sier til TV 2 Nettavisen at disse bedriftene blir eller har blitt sjekket.

I Sarpsborg:

  • Gilde
  • Greåker industrier

I Fredrikstad:

  • Østfoldhallen (har allerede blitt stengt og renset. Prø ver er tatt men teamet vil likevel sjekke på nytt)
  • Mills DA (er sjekket og der er systemet OK)
  • Unger fabrikker AS

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.