*Nettavisen* Nyheter.

Dom i historisk ulvesak faller tirsdag

SAK SOM ENGASJERER: Ulvemotstanderne var på plass på tilhørerbenken da rettssaken om ulovlig ulvejakt pågikk i Sør-Østerdal tingrett i mars. Nå faller dommen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Seks menn står tiltalt for ulovlig jakt på ulv.

21.04.15 07:49

ELVERUM (NTB): Tirsdag faller norgeshistoriens første dom i saken som omhandler påstand om organisert ulvejakt mot seks menn fra Elverum.

Myndighetene har i mange år hatt mistanke om ulovlig ulvejakt i de vernede grenseområdene inn mot svenskegrensen. Det var ikke før Økokrim tok i bruk kommunikasjonskontroll og opptak av telefonsamtaler mellom en rekke personer de fikk noe som kunne legges fram som bevis for slik ulovlig jakt i retten. Tirsdag faller dommen i Sør-Østerdal tingrett mot seks menn som alle har stått tiltalt for ulovlig jakt på ulv 15. februar i fjor.

Det er allerede på forhånd ventet at dommen nærmest uansett utfall vil bli anket videre i rettssystemet.

Organisert kriminalitet

Det er knyttet stor spenning til de konklusjoner som sorenskriver Nils Dalseide vil trekke av den to uker lange rettssaken som ble avsluttet i midten av mars. Da la aktor, statsadvokat Tarjei Istad ned påstand om ubetinget fengsel for alle de tiltalte.

Alle har vært tiltalt for ulvejakt og at det har skjedd som del av et organisert kriminelt miljø.

For den hovedtiltalte 48-åringen som er utpekt som initiativtaker og organisator ba aktor om fengsel i to år. Foruten forsøket på å jakte ulv 15. februar i fjor er han også tiltalt for å ha skutt en ulv en måned senere da han drev revejakt på åte. Istad la også ned påstand om at 48-åringen fratas jaktrett i fem år.

Vakt reaksjoner

Ingen av de seks har erkjent straffskyld for ulovlig jakt. I varetekt tilsto 48-åringen først forholdene han var siktet for, men trakk forklaringen i januar i år.

Forsvarerne for de seks tiltalte mennene ba alle om full frifinnelse for sine klienter.

Saken har vakt sterke reaksjoner i områdene rundt Elverum og Trysil hvor mange lever med barn og dyr midt inne i det som er fredningssonen for ulven i Norge. Tilskuerbenkene i rettssal 1 i Sør-Østerdal tingrett har vært fulle gjennom de to ukene saken har gått i retten.

Det vakte også sterke reaksjoner at Økokrim tok i bruk omfattende telefonavlytting og siktet mange personer for tilknytning til organisert kriminalitet. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.