Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dommer: - Håper han tilstår

Foto: (Tegning: Gro Vik)
Sist oppdatert:
FØRDE (TV 2 Nettavisen): Rettssaken i Førde kan komme opp på nytt etter at en meddommer granskes for mulig inhabilitet.

Verken forsvarer, aktor eller bistandsadvokat ønsker at straffesaken skal opp til ny behandling. Mye tyder derfor på at saken vil gå videre, til tross for uttalelsen fra den ene legdommeren.

Legdommeren skal ifølge NRK Sogn og Fjordane ha uttalt til radiokanalens journalist at han håper at tiltalte Øyfred Standnes tilstår. Uttalelsen ble referert på NRK Sogn og Fjordane torsdag morgen.

Uttalelsen skal ha skjedd i en privat samtale mellom meddommeren og journalisten. NRK-mannen skal ha vært kjæreste med meddommerens sønn for sju år siden, og uttalelsen skal ha kommet i en privat samtale de to hadde om rettssaken.

- Bør fratre
Statsadvokat Jogeir Nogva sier til TV 2 Nettavisen at han mener dommeren bør fratre hvis denne uttalelsen stemmer.

Retten har nå trukket seg tilbake for å vurdere om meddommeren er inhabil. Hvis retten finner at dommeren er inhabil, kan hele rettssaken måtte bli ført på nytt.

Alternativet er at den aktuelle dommeren fratrer, og at en av de andre dommerne får dobbeltstemme. Aktor Jogeir Nogva sier til TV 2 Nettavisen at dette kan være en mulighet fordi denne drapssaken føres for en utvidet rett. Vanligvis er det en tingrettsdommer og to lekdommere i tingretten. I en utvidet rett er det to tingrettsdommere og tre lekdommere.

- Aldri opplevd lignende
Et tredje alternativ er at retten finner at uttalelsen ikke er så alvorlig. I så fall vil rettsforhandlingene bli ført videre. Det åpner for at Standnes kan anke på grunnlag av saksbehandlingsfeil.

Det siste alternativet finner ikke Nogva særlig sannsynlig.

- Hvis denne uttalelsen stemmer, så bør denne dommeren fratre. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier han til TV 2 Nettavisen.

Drapssaken er nå inne i den avsluttende delen i tingretten i Førde.

Vil fortsette
I sin uttalelse til retten sa aktor Nogva:

Jeg er av den oppfatning at dette griper inn i skyldsspørsmålet og at dommeren bør fratre. Det er også, som administrator har vært inne på, mulighet til å fortsette, når uhellet første er ute.

Nogva skisserte at domstolloven åpner for at rettsforhandlinger kan fortsette til tross for forfall.

- Det er hjemmel til å kunne fortsette med fire dommere. Jeg henstiller retten til å velge denne veien videre.

Saksbehandlingsfeil
Bistandsadvokaten sa seg enig i det.

Forsvarer Ivar Blikra ønsker også at saken skal fortsette, men ønsket å protokollføre at forsvaret vil påberope saksbehandlingsfeil hvis den finner grunn til det.

- Forsvaret finner forholdene svært uheldig. Av hensyn til tiltalte, finner man det likevel ikke forsvarlig med en fullstendig ny bevisførsel for tingretten slik saken står nå. Man gjør imidlertidig retten oppmerksom på at det vil påberopes saksbehandlingsfeil dersom man finner grunn til det, sa Blikra.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!