*Nettavisen* Nyheter.

Dommer inngikk forlik med staten

Tingrettsdommer Ole Christian Bjørnstad (69) stevnet sin egen arbeidsgiver fordi han ikke fikk lov til å ha to verv utenom jobben. Nå har staten inngått forlik.

02.08.04 07:27

Bjørnstad får beholde vervene sine. Fredag skulle han ha møtt Domstolsadministrasjonen i Trondheim tingsrett. Dommeren har i flere år vært medlem av kontrollkomiteen i et par forsikringsselskaper. I fjor kom det nye regler for dommeres sidegjøremål, som gjorde at han måtte droppe tillitsvervene.

Bjørnstad mente at myndighetene gikk for langt når de blandet seg inn i hans rett til å disponere egen fritid når vervene ikke gikk direkte på hans dommergjerning, og bestemte seg for å ta saken for retten, skriver Aftenposten.

Forliket går ut på at Bjørnstad likevel får jobbe for forsikringsselskapene, såfremt det ikke er til hinder for hans dommergjerning. Regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs, som skulle føre saken for Domstolsadministrasjonen, sier at klarsignalet for at dommeren skulle få ha vervene har sammenheng med at det er kort tid til han går av for aldersgrensen.

- Vi mente således at dette ikke var en sak vi ville gå i retten med for å få avklart et viktig prinsipp, sier Fagernæs.

Bjørnstads prosessfullmektig, advokat John Christian Elden, er derimot fornøyd med at staten har snudd i saken. Han mener dommerreglene er urimelig strenge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.