Dommer til juryen: – Dere må være overbevist om at Eirik Jensen er skyldig

Lagdommer Kristel Heyerdahl, Jørgen Brunsvik og Steingrim Bull før rettsbelæringen til juryen på ti personer som sammen går for å avgjøre om den tidligere politimannen Eirik Jensen er skyldig i medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Lagdommer Kristel Heyerdahl, Jørgen Brunsvik og Steingrim Bull før rettsbelæringen til juryen på ti personer som sammen går for å avgjøre om den tidligere politimannen Eirik Jensen er skyldig i medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Foto: (NTB scanpix)

Ikke følg magefølelsen, men fornuften. Det var lagdommerens klare budskap til juryen som skal avgjøre om Eirik Jensen er skyldig i korrupsjon og hasjimport.

23.01.19 11:03

– Beviskravet i straffesaker er strengt. Det er ikke nok at dere mener saken er overveiende bevist. Dere må være overbevist utover enhver rimelig tvil, sa lagdommer Kristel Heyerdahl da hun startet sin rettsbelæring av juryen i Borgarting lagmannsrett onsdag.

Etter fem måneder i retten skal spørsmålet om den tidligere politimannen Eirik Jensen er skyldig i medvirkning til hasjinnførsel og korrupsjon avgjøres av juryen.

Selv var Jensen tydelig preget av alvoret i salen og satt med bøyd hode under store deler av lagdommerens rettsbelæring.

Ikke magefølelse

– Det skal være en fornuftsbasert avgjørelse og ikke en magefølelse som avgjør. Dere skal svare nei dersom dere ikke er overbevist om at tiltalte er skyldig. Men dere har plikt til å svare ja dersom dere er overbeviste, sa lagdommeren.

– Tvil kan oppkonstrueres. Det skal dere se bort fra. Dere skal legge vekt på tvil man ikke kan se bort fra, føyde hun til.

Hun understreket også at det er juryens oppgave å svare ja eller nei på om Eirik Jensen handlet med forsett, det vil si at han visste eller måtte forstå hva han medvirket til.

Det avgjørende er om Jensen gjennom psykisk medvirkning har styrket Gjermund Cappelens forsett til å drive med storstilt narkotikaimport, sa Heyerdahl.

Massiv dekning

Hun la også vekt på den massive pressedekningen saken har hatt, og ba juryen helt se bort fra alt de måtte ha lest eller hørt andre steder enn i rettssalen.

– Det er viktig at dere skjermer dere fra denne mediedekningen i rådslagningen. Dere må ikke la deres bevisvurdering påvirkes av noen annet enn det som dere har hørt her i retten, sa lagdommeren. Juryen må heller ikke la seg styre av sympatier og antipatier, understreket hun.

Både lagdommerens rettsbelæring og juryens, lagrettens, avgjørelse vil bli historisk. Ankesaken mot Eirik Jensen er den aller siste rettssaken i norsk historie der spørsmålet om skyld vil bli avgjort av en jury og uten begrunnelse.

To av juryens medlemmer måtte onsdag forlate salen etter å ha fulgt saken i fem måneder.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag