Christian Rosland er dømt for å ha lagt ut en kommentar på Njies åpne Facebook-profil i oktober i fjor der han blant annet kalte henne «halvape» og «nigger».

Han er i tillegg dømt for besittelse av marihuana.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi legger til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Politiet: - Riktig med straff

Hatmeldingen ble skrevet etter at det var kjent at Haddy og hennes kjæreste Trond Giske venter barn sammen. I retten forklarte Rosland også at han syntes det var ekkelt at Haddy har afrikansk bakgrunn.

Aktor og politiadvokat i Oslos hatkrimgruppe Oda Karterud la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff. Mannens forsvarer Joar Berg Henjum argumenterte for betinget fengselsdom i retten, og la ned påstand om at hans klient skulle bli straffet på mildeste måte.

Retten fant det altså passende med betinget fengselsstraff på 30 dager, men en prøvetid på to år.

- Selv om vi ikke fikk medhold for påstanden om straff er det viktig at uttalelsene får en reaksjon fra retten, det er vi fornøyd med. Retten markerer at det er en type ytringer som det ikke er lov å fremsette, sier Karterud til Nettavisen.

Hun understreker at hun ikke har rukket å lese dommen i sin helhet fordi hun har vært i retten i en annen sak fredag.

Erkjente straffskyld

I mars uttalte Rosland at han ikke angret på hatmeldingen han hadde publisert, men i retten onsdag sa han at han kunne ordlagt seg annerledes.

Haddy, som nylig ble mamma for første gang, har fått mye støtte i kommentarfeltet for måten hun har håndtert hatmeldingen, og for Facebook-innlegget hun la ut etter rettssaken.

I dommen heter det blant annet:

«Tiltalte har erkjent de faktiske forhold, og han har erkjent straffeskyld for forholdet i hovedtiltalebeslutningen. Han har således erkjent at de uttrykkene han brukte overskred ytringsfrihetens grenser, og han har uttalt at han ved fremtidige meningsytringer vil avstå fra denne type utsagn.»

I retten erkjente mannen straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer.

- Dommen er som forventet, og den virker nøktern og god, sier Roslands forsvarer, Joar Berg Henjum til Nettavisen.

Det var i oktober i fjor at Rosland skrev følgende i en melding til NRK-kjendisen:

«Gratulerer har du klart å ligge deg til permanent oppholdstillatelse. Hvorfor kan du ikke ta med deg familien din å flytte tilbake til Afrika. Hvorfor kan du ikke vise såpas respekt, det er ikke krig der dere kommer fra. Din frekke motbydelige halvape. Kom deg ut av landet. Jævla nigger».

1. desember offentliggjorde NRK-kjendisen selv hatmeldingen på sin åpne Facebook-profil, noe som skapte stor oppmerksomhet i media. Dette førte igjen til at politiet grep tak i saken, og etter å ha snakket med Njie, som stilte seg positiv til en etterforsking, startet de straffforfølging av mannen.

Haddy: - God prosess

Det var altså ikke NRK-profilen selv som anmeldte Facebook-hetsen.

Njie opplyser til Nettavisens at hun ikke har fått med seg dommen, men heller ikke ønsker å kommentere den.

Hun henviser til en uttalelse hun kom med på Facebook onsdag, etter rettssaken. Der skrev hun blant annet:

«For meg har denne prosessen vært preget av gode ord, støtte og oppfølging. Det til tross for at jeg aldri har tatt meg nær av Roslands ord, for øvrig den første hatmeldingen jeg har fått skrevet på veggen min noensinne. Han representerer et veldig lite mindretall.

For Christian Rosland vil jeg tippe det har vært en mer slitsom prosess. Der han sikkert har fått noe støtte, men mest kjeft, skjellsord, sannsynligvis også hat, og til slutt en rettssak.

Jeg håper han har sluppet at folk har skrevet like hatefullt til ham som han skrev til meg. Og at han i så fall ikke har latt dette skyve ham enda lenger inn i sin egen avsky mot meg og andre. Jeg håper all denne motstanden har gjort at han ikke sender den typen melding jeg fikk, til flere».