*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for benbrudd på 2-åring

Toåringen brakk begge lårbeina hos dagmammaen. Bergen tingrett trodde ikke påstanden om at det var et uhell, og dømte 37-åringen for grov vold.

20.03.06 21:38

Nå må den tidligere dagmammaen, som nå arbeider som renholder, i fengsel i 7 måneder.

Presset ned i vognen
I september 2004 passet hun to-åringen sammen med fire-fem andre barn i sitt eget hjem. Da skal hun ha presset ham så hardt ned i en barnevogn at den lille gutten brakk begge lårbena.To-åringen fikk store smerter og klarte ikke stå på bena, men likevel skal dagmammaen ha unnlatt å tilkalle hjelp.

«Retten finner bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte forsettlig forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen.», heter det i dommen fra Bergen tingrett.

Videre heter det at: «Retten finner videre bevist som hevet over enhver rimelig tvil at tiltalte forsettlig påførte NN skaden. Selv om tiltalte ikke ønsket å skade NN, finnes bevist at hun innså skaderisikoen og at hun holdet det for sikkert eller overveiende sannsynligi at NN kunne bli skadet.»

«Når tiltalte har måttet bruke så mye kraft som de sakkyndige beskriver for å kunne påføre NN dobbeltsidig lårbensbrudd, er retten ikke i tvil om at dette var en bevisst handling fra tiltaltes side.», er den knusende dommen fra tingretten.

Unnlot å fortelle
Den hysterisk gråtende gutten ble hentet av sin mor senere på dagen, men dagmammaen fortalte da bare delvis moren hva som hadde skjedd tidligere på dagen. Moren måtte selv oppdage guttens brukne ben hjemme på stellebordet. Retten har ikke trodd på forklaringen om at moren ble orientert om det som hadde skjedd.

«Retten finner bevist at tiltalte holdt tilbake vesentlige opplysninger om det som hadde skjedd med NN. Retten er ikke i tvil om at NNs mor (red.anm.) hadde oppsøkt legevakten umiddelbart dersom hun var blitt gjort kjent med dette.», slår retten fast.

«Retten finner videre bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte visste at NN var i en hjelpeløs tilstand. Tiltalte hadde selv påført NN skaden, og det legges til grunn at han i hele perioden hadde betydelige smerter som ga seg uttrykk i intens gråt og delvis utmattelse» heter det videre i dommen.

Trodde han var lam
- Jeg fikk helt panikk. Jeg fryktet lammelse, eller at hoftene hans var ute av ledd. Beina bare datt ut da jeg la ham på ryggen. Jeg fryktet lammelse i ryggen eller at hoftene var ute av ledd, forklarte moren da hun vitnet i saken mot dagmammaen i Bergen tingrett forrige uke.

Hun tok sønnen med til legevakten, som straks sendte ham til sykehus. Der ble det konstatert brudd i begge lårbena, noe som ellers bare skjer i bilulykker.

Høydeforskjell
På sykehuset lå han i strekk i nærmere én måned. Over halvannet år etter bærer han fortsatt preg av hendelsen. Blant annet har han en vridningsfeil i det ene benet, og det er høydeforskjell mellom dem. Seksjonsoverlege Lars Engesæter ved Ortopdeisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus tror gutten vil bli bra igjen ved 12-års alderen.

Retten har i formildende retning lagt vekt på at dagmammaen var i en svært stresset situasjon da hendelsen skjedde. I skjerpende retning vektlegges at tiltalte i en posisjon som profesjonell omsorgsperson for barnet, misbrukte den tillit sopm var gitt henne av foreldrene. I skjerpende retning vektlegges også at hun unnlot å oppsøke lege eller tilkalle foreldrene, til tross for at det var helt klart for henne at toåringen hadde store smerter.

Tingretten mente 37-åringens voldsbruk var så alvorlig at hun måtte dømmes til 7 måneders fengsel. Hun er også dømt til å betale 50.000 kroner i erstatning, samt drøyt 3000 kroner i saksomkostninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag