*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for drapsforsøk med klorin

Foto: (Scanpix)

Den 64-årige kvinnen som var tiltalt for å ha forsøkt å drepe sin mor (88) med klorin, ble onsdag dømt til tre år og seks måneder i fengsel for drapsforsøket.

15.03.06 11:08

Bergen tingrett beskriver saken som en "dypt tragisk sak" og viser langt på vei forståelse for den 64 år gamle kvinnens vanskelige livssituasjon på gjerningstidspunktet. Hun hadde da i åresvis pleiet sin gamle mor alene.

Kvinnen var tiltalt for overlagt drapsforsøk da saken var oppe til behandling i Bergen tingrett forrige uke. Da forklarte hun at hun var så full at hun ikke visste hva hun gjorde da hun holdt en pute over ansiktet til sin pleietrengde mor.

Husket lite
Hun kunne heller ikke huske om hun faktisk hadde helt klorin ned halsen hennes, men erkjente at hun hadde kommet på tanken om klorin, da moren skal ha ropt til henne «gi meg gift!». En blodprøve tatt av datteren kort tid etter at hun ble pågrepet, viste en promille på tre.

Men retten trodde ikke på kvinnens forklaring, og mente hun var klar over hva hun gjorde da hun la puten over morens ansikt Langfredag i fjor. 64-åringen ga i retten uttrykk for at stellet av moren var en stor belastning for henne. Hun hadde søkt om avlastning fra det offentlig flere ganger, uten hell.

Alene om stellet
Kvinnen hadde vært alene om omsorgen for sine foreldre siden 1982. Etter at faren døde i 1993, avbrøt hun en påbegynt utdanning for å ta seg av moren på heltid. To dager før drapsforsøket sa kvinnen til en lege på legevakten at hun følte at stellet av moren tok livet fra henne. Statsadvokaten mente dette var motivet for drapsforsøket.

Kvinnen ringte selv sin sønn og fortalte hva hun hadde gjort natt til Langfredag i fjor. Han ringte deretter politiet, som kom raskt til stedet. Der skal hun ha uttalt at hun ønsket å drepe moren og at hun håpet hun var død.

- Hvis hun overlever, vil jeg prøve igjen, skal hun ha sagt, og lagt til at hun hadde forsøkt å drepe henne mange ganger.

Døde på sykehuset
Noen dager etter døde moren på Haukeland sykehus av hjerneslag. Før hun døde fortalte hun en ansatt om hva som hadde skjedd hjemme i leiligheten i Olsvik. I sykehusjournalen går det fram at datteren skal ha tatt en pute over ansiktet hennes og lagt seg oppå puten for ekstra trykk. Gjentatte ganger skal hun ha ropt "Jeg skal drepe deg. I dag skal jeg drepe deg!"

Den 88 år gamle døende moren medga til den sykehusansatte at hun nå fryktet datteren og ikke turde være alene med henne lenger. Kvinnen nektet å avgi forklaring til politiet om hendelsen, for at ikke datteren skulle straffeforfølges.

Kan skyldes klorin
I den påfølgende obduksjonen, kunne ikke legene sette dødsårsaken i sammenhengen med klorin-angrepet. " Det er ved undersøkelse påvist lungebetennelse. Denne er av en slik art at den kan være framkalt av en kjemisk påvirkning (for eksempel nedpusting av Klorin.). Det kan likevel ikke utelukkes at den kan ha oppstått spontant. " står det i obduksjonsrapporten. 88-åringen døde uansett ikke av lungebetennelsen og derfor ble datteren bare tiltalt og dømt for drapsforsøk.

I avhør benektet 64-åringen at det var snakk om et forsøk på barmhjertighetsdrap, og etter fem måneder i varetekt ble hun løslatt.

Nå må hun tilbake til fengselet, for å sone straffen på tre år og seks måneders fengsel, ett år mindre enn statsadvokatens påstand. 64-åringen er også dømt til å betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.