*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for hvitvasking av 24 mill. - skal vitne i Cappelen-saken

SKAL VITNE: Hvisvaskingdømte Pål Gruben er kalt inn som vitne til en av de siste dagene av rettssaken mot narkobaronen Gjermund Cappelen og syv meddiltalte. Foto: Tommy Hauge Brakstad (NA24)

I den omfattende narkotikasaken er 49 vitner innkalt. Én av dem er finansakrobaten og hvitvaskingdømte Pål Gruben.

14.09.15 16:03

Gjermund Cappelen og syv andre personer er tiltalt i en omfattende narkotikasak.

Cappelen og to andre er også tiltalt etter mafiaparagrafen. Politiet har gjort en rekke beslag i saken, og har et omfattende bevismateriale.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gjermund Cappelen er tiltalt for grov narkotikakriminalitet. Foto: Skjermdump Facebook

Dømt for hvitvasking - står på vitnelisten

– Det er et sammensatt bilde. Bevisene våre kommer til å basere seg på ulik type dokumentasjon, telekommunikasjon, notater og beslaglagte notater. Vi har også bilder, narkotikabeslag og andre beslag. Vi baserer også bevisene på vitneførsel, sier statsadvokat og aktor Leif Erik Alfheim til Nettavisen.

Les også: Innrømmet i avhør: – Skal ha smuglet 30 tonn hasj

Les også: – Finansrådgivere i Sveits avhørt om Gjermund Cappelen

Klikk på bildet for å forstørre.

Benedict de Vibe - forsvarer for Gjermund Cappelen Foto: Farid Ighoubah/Nettavisen

Hele 49 personer står på vitnelisten og ett av navnene er Pål Gruben, finansakrobaten som i 2013 ble dømt til tre og et halvt års fengsel for hvitvasking av 24 millioner kroner. Dommen ble rettskraftig i april i år.

På vitnelisten står også minst åtte spanere fra spaning- og etterretningsseksjonen eller etterforskningsseksjonen i Asker og Bærum politidistrikt.

– I denne saken er det neppe så mange spørsmål om troverdighet. Cappelen har allerede tilstått innføring av 20-25 tonn hasj. Denne saken dreier seg om 1,4 av de tonnene, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Totalt ble det beslaglagt 367 kilo hasj på en adresse hvor en avdød person i Cappelen-nettverket bodde. Foto: Politiet

Kripos-ansatte skal vitne

Til tross for omfattende bevisføring erkjenner politiet at hele saken ikke blir oppklart.

– Det som kommer frem under rettssaken er ikke nødvendigvis hele saken, eller alt som er blitt etterforsket. I narkotikasaker klarer ikke alltid politiet å avdekke alle innføringsledd, erkjenner Alfheim til Nettavisen.

Les også: Politiet vil tiltale Gjermund Cappelen

Les også: Eirik Jensen: – Jeg tror ikke jeg blir dømt

Minst fire politibetjenter fra Oslo politidistrikt står også på vitnelisten, i tillegg til ansatte i Kripos. Eksperter med kompetanse fra krinimalteknisk laboratorium er også på vitnelisten, sammen med ekspeter innen tele og data.

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Psykiatere og nevropsykologer, kjøpere av narkotika, eksperter på kommunikasjonskontroll (avlytting) og politirevisorer skal også vitne i retten.

– I saken som er oppe nå har politiet en rekke bevis rundt Cappelens rolle. Politiet har foretatt en rekke etterforskningsskritt som dekker op ganske grundig hva som har foregått, og som styrker hans troverdighet i det han har erkjent seg skyldig i, sier de Vibe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag