Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dømt for krigsforbrytelser

Foto: Erichsen, Jarl Fr. (SCANPIX)
Sist oppdatert:
43 år gammel mann må betale millionerstatning.

Den norskbosniske mannen er i Borgarting lagmannsrett dømt til fire og et halvt års fengsel for krigsforbrytelser, for overgrep mot sivilbefolkningen under krigen på Balkan i 1992.

Han er også dømt til å betale til sammen 1,2 millioner kroner i oppreisning til 12 personer, i tilegg til en ménerstatning på 207.000 kroner til en kvinne.

Dommen er enstemmig.

«I skjerpende retning må det tilegges vekt at lovbruddene har rammet personer som var forsvarsløse, og at det var ofrenes etniske tilhørighet som var avgjørende for at de ble pågrepet og innesperret. Lagmannsretten viser også til at innesperringen har hatt meget store helsemessige konsekvenser for de fleste fornærmede», står det i dommen.

- Mange grunner til anke
Før påske ble mannen kjent skyldig for 13 tilfeller av krigsforbrytelser, og tirsdag kom den endelige dommen fra lagmannsretten.

Punktene omhandler internering av serbere under den mangeårige konflikten på Balkan. Mannen ble derimot ikke funnet skyldig i et punkt om vold mot en kvinne.

43-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, sier at dommen trolig bli anket videre til Høyesterett.

- Det er en god dom som gir mange grunner til å inngi anke. Vi mener nok fortsatt at lover ikke kan gis tilbakevirkende kraft ved at en lov fra 2008 brukes på forhold i 1992, og at siktedes handlinger ikke rammes av norsk straffelov. Så Høyesterett må nok si siste ordet her, sier Elden til Nettavisen.

- Benektet straffskyld
Lagmannsretten skriver i dommen har mannen har bidratt noe under etterforskningen, ved å oppgi navn på personer som han har vært med på å pågripe. Det påpekes imidlertid at han i begrenset utstrekning har erkjent de faktiske forhold ellers, og at han har benektet straffskyld.

Mannen ble i 2008 dømt til fem års fengsel for elleve tilfeller av overgrep mot sivilbefolkningen under krigen i 1992.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!