*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for tap av pappa

DNA-profilen til nær 10.000 domfelte er nå registrert. Foto: Thomas Bjørnflaten/SCANPIX

Hun er dømt til å miste pappa. Han vant og ble kvitt datteren. Nå er begge bitre og må betale store beløp til advokatene. Den nye barneloven skaper tapere.

- Jeg har mistet faren min, men kommer aldri til å betale penger for det, sier en bitter og farløs 37 år gammel Tove Syverud til TV 2 Nettavisen.

Koster dyrt
Tirsdag dømte Moss tingrett en 57 år gammel mann farskapet fra henne, og slo fast at hun må betale advokaten sin 25.000 kroner.

- Det er klart jeg er bitter. Ikke bare har jeg mistet pappaen min, jeg må også betale for det. Jeg synes det er blodig urettferdig, sier Tove Syverud fra Rygge til TV 2 Nettavisen.

Etter dommen mister hun arveretten til mannen hun kalte pappa i 37 år. Videre må begge bære sine egne saksomkostninger, og betale sine advokater rundt 25.000 kroner hver.

Nå leter Syverud etter sin egentlige far, som trolig er død for mange år siden. Snart kommer svarene på DNA-test av hans etterkommere. Hun kommer altfor sent til et eventuelt arveoppgjør.

Bare tapere
57-åringen sier til TV 2 Nettavisen at han er lei seg, og er enig i at hun ikke skulle betalt noe.

- Denne saken har bare tapere. Alt jeg ville ha var en blodprøve, sier han.

- Men hun har mistet en pappa og farfar, og hennes barn en bestefar?

- Jo, men det ligger en historie jeg ikke vil fortelle om bak dette. Pressen har skrevet for mye allerede, og jeg har klaget saken til Pressens faglige utvalg, sier mannen, som ønsker å være anonym.

Ny barnelov
Bakgrunnen for den pikante rettsstriden er at Stortinget endret barneloven 1. april i fjor. Enhver kan nå kreve blodprøve for å avklare farskap. Etter eventuell rettslig dom om farskap kan man så kreve staten økonomisk erstatning, hvis man er ”blitt lurt” til farskap.

Av hovedregelen i tvistemålsloven følger at den som taper saken må betale vinnerens omkostninger.

Ti dager etter den nye loven trådte i kraft ringte han som Tove Syverud alltid trodde var faren, og bestefaren til hennes tre barn, en sen kveld.

- Han sa han skulle rydde opp i livet sitt, og ville at jeg skulle ta blodprøve, for jeg var ikke datteren hans. Jeg fikk helt sjokk, og sa jeg ikke ville ta noen prøve slik umiddelbart uten å snakke mer om det, sier Syverud.

Dermed gikk ”faren” til advokat, og hun ble stevnet for retten. Hun ble avkrevd blodprøve og alle saksomkostninger. Hun skaffet seg advokat og leverte blodprøve. Den viste klart at hun ikke var ekte datter, og før jul møtte partene for tingretten.

"Visste det lenge"
Syverud har masse bitre følelser overfor den tidligere faren, og føler hun er et offer for at han plutselig skulle rydde opp i livet hennes.

- Jeg tror hans eneste bakgrunn var at han senere skulle kreve erstatning av staten fordi han var lurt til å være far. Men i retten kom det jo frem at han har visst dette siden før jeg var født. Ingen har sagt noe til meg, sier Syverud.

Hennes advokat, advokatfullmektig Kristian Voie Danielsen, beskylder Stortinget for ikke å ha tenkt gjennom konsekvensene i forarbeidet til den nye barneloven.

- Stortinget har innført en angrerett på farskap, og latt regningen gå til barnet. Nå kan hvem som helst fremme farskapsspørsmål. Det er bra i og for seg, men hvem skal betale regningen? Min klient kunne ikke handlet annerledes, når 57-åringen satte i gang dette. I loven burde det stått at hver part dekker sine saksomkostninger i slike saker. Da ville saken vært unngått, sier Voie Danielsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.