*Nettavisen* Nyheter.

Dømt for vennepoker

Øyvind Pedersen tapte den prinsipielle pokersaken i Midhordland tingrett. Foto: MMS:Birthe Steen Hansen/iBergen.no

Påtalemyndigheten fikk fullt hus i saken mot pokersjefen Øyvind Pedersen og hans makker.

31.05.06 17:21

Den historiske saken skaper presedens i norsk rettspraksis. Aldri tidligere har et pokerlag blitt stilt for retten. Med denne dommen har domstolene erklært at pokerlag er straffbart .

Vedtok ikke bot
Askøymannen Øyvind Pedersen (26) og hans 24-årige kamerat ble ilagt en bot etter at politiet oppløste fredagspokerkvelden de hadde arrangert i over ett år i en nedlagte malingsfabrikk på Askøy. Men pokerentusiastene nektet å vedta boten for å få full saksbehandling i rettssalen. Mandag gikk saken for Midhordland tingrett med fullt presseoppbud og pokerkamerater på tilhørerbenken.

Der nektet begge straffskyld og anførte at poker ikke er noe lykkespill, men et ferdighetsspill, og at hele settingen var sosial. Det var venner og venners venner, hevdet de to.

Statuere eksempel
- Jeg tror politiet prøver å statuere et eksempel med saken vår. Hver uke spiller 200.000 nordmenn poker og hvis det skal være kriminelt å spille sammen med venner, så er det helt absurd. Jeg mener poker burde vært lovlig, sa Pedersen til iBergen.no da vi først omtalte rettssaken tidlig i mai.

Men det mente ikke Midhordland tingrett, som forholdte seg til lovteksten slik den er i dag. Begge ble dømt for ulovlig alkoholsalg, arrangering av lykkespill og brudd på lotteriloven. Straffen ble en bot på 10.000 kroner og inndragning av 19 000 kroner som lå i potten samt inndragning sjetonger.

- Klubben kan ikke karakteriseres som en vennegjeng og heller ikke en privat klubb. Det var over en halv million i omsetning det året de holdt på og dette er et spill med stort innslag av tilfeldigheter, sa dommer Mette Cecilie Greve i retten. Hun syntes også det var rart at pokerspillerne ikke hadde fått med seg mediedebatten om pokerspill er lovlig eller ikke.

Dommeren slo samtidig fast at det vennepoker med 10ere ikke er ulovlig etter alle lotterilover.

- Skuffende, sier hovedmannen
- Skuffende, men en grundig og utfyllende dom. Jeg er overrasket over at det vi holdt på med var ulovlig. Jeg er skuffet over at vi ikke ble betegnet som en vennegjeng, sier Øyvind Pedersen til iBergen.no etter at domen var falt. Både han og makkeren tok betenkningstid etter dommen.

- Hvordan skal du betale boten?
- Det er flere som har tilbudt meg økonomisk hjelp til å betale boten, svarer Pedersen.

Pokerspiller Snorre Rotbæk synes ikke dagens dom var overraskende.

- Ikke i det hele tatt. Men jeg synes det var bra at dommeren slo fast at vennepoker ikke er ulovlig. Det har vært uproft at Lotteritilsynet har skapt usikkerhet blant folk som liker å spille poker. Dommen var i alle fall en seier for dette, sier Rotbæk til iBergen.no.

Aktor Gro Berge var fornøyd med at domstolen så saken på samme måte som påtalemakten og slo fast at poker er ulovlig.

- Miljøet må være glad for å få en avklaring på dette, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.