*Nettavisen* Nyheter.

Dørum risikerer å bli kastet

Nestleder Olaf Thommessen i Venstre utelukker ikke at valgkomiteen i Oslo kan komme til å nominere ham i stedet for Odd Einar Dørum på førsteplass til Stortinget før valget neste år.

23.06.04 15:51

Den gamle politiske traveren og nåværende justisminister Odd Einar Dørum har allerede sagt ja til å stille på førsteplass på stortingslista for Oslo Venstre. Men nyvalgt leder i partiet, Olaf Thommessen, vil ikke utelukke at han kan komme til å utfordre Dørum hvis han blir spurt om å stille.

- Det er Oslo Venstre som bestemmer om jeg er den rette eller ikke, sa Thommessen da Venstre hadde sin oppsummering av stortingssesjonen i Oslo i dag.

- KrF-leder Dagfinn Høybråten ønsker å sitte på Stortinget, men har sagt at det ikke er aktuelt å stå på førsteplass i sitt fylke Akershus fordi Valgerd Svarstad Haugland har takket ja til den plassen. Det er ikke aktuelt for deg å gjøre som Høybråten?

- Dersom jeg har tenkt å jobbe seriøst med politikk stiller jeg meg til disposisjon. Jeg har stor respekt for demokratiske prosesser og det er den lokale nominasjonskomiteen og det lokale partiet som skal avgjøre saken, sier Thommessen.

Ny konflikt
Dermed kan det være duket for mer personstrid i partiet som akkurat har kommet seg etter den heftige lederstriden like etter nyttår i år. Da dolket et flertall av fylkeslederne Venstre-leder Lars Sponheim i ryggen ved å erklære at de ønsket at han skulle gå.

Venstres pressekonferanse:

Meny: Snitter

Hvor: Gloria Flames i Oslo

Hvem var der: Leder Lars Sponheim, parlamentarisk leder og 1. nestleder Trine Skei Grande, 2. nestleder Olaf Thommessen, 15- 20 journalister og fotografer og omtrent fem veldig muntre personlige rådgivere og sekretærer

Lars Sponheims største opptur denne våren: - Etter at partilederspørsmålet ble avklart har jeg opplevd veldig mye støtte og medgang

Lars Sponheims største nedtur denne våren: - Regjeringsalternativet som nå dukker opp som ikke vil fortelle oss hvor de står politisk

Hørt: - Det jeg vil huske det siste året er uttalelsen «Hver mann, sin høne». (Lars Sponheim)

- Vi bør nok ha minimum en på Stortinget for å sitte på i regjeringen, men det er ikke sikkert. (Lars Sponheim kommentar til at Venstre ligger på 2,9 prosent)

Striden ble løst ved at Lars Sponheim klart sa ifra om at han ville fortsette som leder, og Olaf Thommessen erklærte at han ikke ville utfordre Sponheim.

- Vil bli overrasket
Justisminister Odd Einar Dørum er valgt inn på Stortinget fra Oslo, og har overlatt plassen til parlamentarisk leder Trine Skei Grande mens han sitter i regjering. Skei Grande vil ikke si hvem hun synes bør stå på førsteplass på partiets liste i Oslo.

- Det skal nominasjonskomiteen bestemme. Men Dørum har takket ja og det vil forundre meg stort hvis han ikke får plassen. Andreplass er heller ikke uinteressant i Oslo, sier Skei Grande som er åpen for å stille både i Oslo og for hjemfylket Nord-Trøndelag.

- Aktuell for i fylker
Sponheim sier at det kan bli aktuelt at Olaf Thommessen står på førsteplassen også i andre fylker enn hans hjemfylke Oslo.

- Venstre er ikke i den situasjonen at vi har en hel haug med stortingsplasser, men Thommessen er aktuell til nominasjon i flere fylker, i alle fall i Oslo og Akershus.

Nominasjonskomiteene i partiet vil avgjøre i løpet av november hvem de vil nominere til Stortinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.