RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dovrebanen åpnet - E6 stengt

Snøsmelting og store nedbørs-mengder har ført til flom i Hallingdal.

Sist oppdatert:
Dovrebanen er nå åpnet igjen, etter at vårflommen tidligere i dag ga full stopp. E6 mellom Dombås og Otta er fortsatt stengt.

Dovrebanen måtte stenges mellom Drivstua og Kongsvold ved 15-tiden torsdag. Klokken 18.30 ble strekningen åpnet igjen, får TV 2 Nettavisen opplyst ved Jernbaneverket.

Passasjerene måtte bli om bord i togene fordi veiene i området også var stengt.

E6 mellom Dombås og Otta var fortsatt stengt ved 19-tiden. Ifølge Statens Vegvesen er det omkjøring via Toftebo og Vestsidevegen for personbiler, og omkjøring via riksvei 3 for større kjøretøy.

Bergensbanen var stengt mellom Gol og Torpo på morgenen av, men ble gjenåpnet utpå ettermiddagen.

Flomvarsel
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varslet denne uken femårsflom i Telemark, Buskerud og Oppland. Torsdag slo varselet til, og bekker og elver i disse områdene gikk over sine bredder som følge av mye regn og stor snøsmelting.

NVE regnet med at flommen på Østlandet kunne nå toppen i lavere strøk i løpet av torsdag, men ventet fortsatt økte vannmengder i høyereliggende områder.

Kirke reddet
Iherdig innsats reddet den 800 år gamle stavkirken Hol i Hallingdal fra truende vannmasser. Kirken var ett av kulturklenodiene som sto i fare etter unormalt kraftig nedbør og snøsmelting på Østlandet det siste døgnet.

Hol gamle stavkirke ligger ved Holsfjorden, og det var torsdag alvorlig frykt for at vannet skulle trenge inn i kirken, som er en ombygd stavkirke fra 1200-tallet.

- Situasjonen for kirken er avklart. Vannet er ledet utenom, og vi har fått kontroll over bekken som løp løpsk, sier konstituert brannsjef Ole Christian Torgalsbøen i Hol kommune til NTB.

Deler av kirkegården lå torsdag under vann.

Mooot norrrmalt...
– Dette er en større vårflom enn normalt. Noen vassdrag ligger nok over femårsflom, mens andre ligger under, sier hydrolog Erik Holmqvist i NVE til NTB.

Han tror flommen er på retur i lavere strøk, men tror vannstanden vil øke i områder som øvre del av Hemsedal og andre områder på samme høyde.

- Det er mye snø igjen, så i vassdrag som ligger i 800 til 1.300 meters høyde eller høyere, kan det bli mer vann, mener han.

Evakuert
I Rjukan i Telemark er flere bolighus, en barnehage og en skole evakuert på grunn av flom og stor rasfare. De evakuert ble samlet på et sykehus i Rjukan.

– Det ser ut til at situasjonen bedrer seg. Vi pumper bort vann på de mest utsatte stedene. Folk fra Sivilforsvaret deltar i arbeidet. Det virker som situasjonen er under kontroll, sier sektorsjef Tor Byholt i Tinn kommune.

Også i Bøverdalen i Lom ble flere familier evakuert torsdag morgen. Det skjedde etter at flommen utløste et jordras. Flere husstander i området var uten vann og veiforbindelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere