RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dragkamp om vei og bane

Foto: Håkon Høgetveit
Sist oppdatert:
Det blir tøff intern dragkamp om samferdsel når regjeringen onsdag samles til budsjettkonferanse.

SV krever at jernbanen får mest av ekstrapotten som står til disposisjon ved neste års statsbudsjett, mens Senterpartiet vil ha mest penger til veibygging. Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg må finne kompromisset som alle tre regjeringspartiene kan leve med.

– Tiden er overmoden til å satse mye tyngre på veibygging og veivedlikehold. For Senterpartiet er det uaktuelt å godta at det blir lavere ekstra påplussing på vei enn jernbane, sier samferdselspolitisk talskvinne Jenny Klinge i Senterpartiet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Full krangel
SV mener på den annen side at jernbaneutbygging må prege neste års statsbudsjett. Overfor ANB blir det vist til klimaforliket på Stortinget som legger klare føringer for regjeringen.

– Jernbanen må få mer enn veisektoren. Etterslepet er større på bane enn vei, sier en sentralt plassert SV-kilde og viser til at jernbaneinvesteringene ligger lengst bak i løypa på samferdselssektoren dersom løftene de rødgrønne har skal innfris. De rødgrønne har lovet en ekstra påplussing på 2,2 milliarder kroner til samferdsel hvert år. Her ligger det igjen en samlet manko på over 700 millioner kroner som ikke ble oppfylt i 2006-budsjettet.

Klimaforliket forutsetter at det blir 250 millioner kroner ekstra til jernbane neste år. Her pekes det også på at veksten i bevilgninger skal øke mer for jernbane enn veiinvesteringer. Det store stridsspørsmålet er om man her snakker om vekst i prosent eller kroner.

Oljemilliarder
Senterpartiets Jenny Klinge viser på sin side til at mye vedlikehold og flere nye veiprosjekter har blitt utsatt siden pågående prosjekter har blitt dyrere enn forventet.

– Samtidig mener jeg at det er høl i hue at Norge ikke kan bruke flere oljemilliarder til veibygging. Den såkalte handlingsregelen må ikke bli en regel som hindrer oss fra å gjøre det som er fornuftig, sier Klinge.

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen legger opp til et stramt budsjett for neste år. Faren for ytterligere renteøkning er det store spøkelset for henne og regjeringssjef Jens Stoltenberg. Derfor må politikerne holde igjen på bruken av oljemilliarder, mener de to.

Sp-opprør
Men nå gjør Senterpartiets stortingsgruppe opprør og forlanger at det nå brukes flere oljemilliarder.

– Vi må få et statsbudsjett for neste år som gjenspeiler det folk flest snakker om, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen.

– Hovedprioritetene fra oss er opprustning og bedre vedlikehold innenfor vei, jernbane, skoler, kirker og havner. På togstrekningen mellom Oslo og Bergen er det 21 områder hvor toget må kjøre ekstra sakte. Standarden på våre veier blir dårligere år for år. Samtidig melder bygg- og anleggsbransjen om at det blir arbeidsledige folk på denne sektoren. Konjunkturene er altså i rask endring. For hver milliard vi bevilger til nye veier kan vi sysselsette 300 personer, sier Lundteigen.

Ledig kapasitet
– Men da vil dere vel bruke så mange oljemilliarder at renta går ytterligere opp?

– Det er et stort handlingsrom opp til taket i handlingsregelen, sier Lundteigen og viser til at politikerne nå bruker atskillig mindre enn den fastsatte avkastningen på fire prosent av oljefondet.

– Poenget er at vi må ha en aktiv stat som sikrer at fellesskapets oppgaver blir gjort på en god måte. Når vi har ledig kapasitet i bygg og anlegg, vil det ikke skape press dersom vi utnytter denne kapasiteten. Vi må bruke anledningen til å ruste opp både veinettet og jernbanenettet.

– Tror du finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg vil høre på dere?

– Det skal jeg være forsiktig med å konkludere på. Men regjeringen må lytte til stortingsflertallet, og det er mange i Ap som tenker på samme måte som oss i Senterpartiet, sier Lundteigen. Han vil ikke røpe hvor mange flere milliarder som bør brukes, verken på de enkelte sektorer eller samlet.

– Men vi snakker om store beløp. Her trengs det en kraftig satsing, sier Lundteigen. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere