Gå til sidens hovedinnhold

Dramatikk om Sponheims framtid

Valgkomiteen i Venstre satt torsdag kveld samlet på et hotell i Oslo sentrum i et forsøk på å avverge en maktkamp som kan utløse full splittelse i det lille partiet.

Omtrent samtidig som partileder Lars Sponheim sterkt forsinket mellomlandet på en europeisk flyplass på vei hjem fra India, ankom utfordrer Olav Thommessen Rica Oslo Hotell for å snakke med komiteen, melder NTB.

Valgkomiteens leder, Markus Sørensen, ville torsdag kveld si ytterst lite om hva slags tanker komiteen gjør seg, kvelden før den avgjørende runden med Sponheim. Men gjennom flere avislekkasjer er det blitt kjent at valgkomiteen mer eller mindre enstemmig vil at Sponheim skal trekke seg som partileder og slippe Thommessen til på landsmøtet om et par måneder.

Utelukker ingenting
Torsdag kveld ville ikke Sørensen kommentere noe som helst, og han utelukket heller ingenting. Dette kan bety at valgkomiteen forsøker å samle seg om en modell der Sponheim kan fortsette i en nye toårsperiode med Thommessen i en opplæringsposisjon som nestleder.

Den forrige lederen av valgkomiteen, tidligere forsvarsminister og Kongsberg-ordfører Eldbjørg Løwer, tok til orde for nettopp en slik løsning overfor NRK torsdag. Hun mener dette vil gi tid og armslag for Thommessen til å bygge seg opp som ny partileder.

Sponheim dro sterkt forsinket fra India torsdag ettermiddag, men måtte altså overnatte på et flyplasshotell i Mellom-Europa på vei til Norge og Gardermoen. Han var ventet fredag midt på dagen, og vil på grunn av tidsnød, trolig ha sitt avgjørende møte med valgkomiteen på flyplassen etter et av hotellene i nærheten.

Helt åpent
Partilederen har nektet å kommentere den voksende lederstriden mens han har vært i utlandet, og det er helt ukjent for nær sagt alle involverte hva han vil si til valgkomiteen. Dersom Sponheim nekter å trekke seg, eventuelt også nekter å åpne for en plass til Thommessen, kan komiteen komme i en helt umulig situasjon og selv bli tvunget til å trekke seg.

I så fall blir striden mellom fraksjonene i det tidligere splilttelsesherjede partiet brakt helt fram i dagen, en strid som flere fylkesledere de siste dagene har betegnet som ødeleggende, samtidig som de selv har bidratt til å styrke den ved å uttrykke misnøye til måten Sponheim har ledet partiet på.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus