*Nettavisen* Nyheter.

Dramatikk på fellesvaskeriet

Karin Wahlbergs fjerde bok kommer på norsk. Her ser hun blant annet på problemer i fellesvaskerier.

14.05.07 16:16

(SIDE2): Karin Wahlbergs krimbok «Jenta med maiblomstene» kommer nå på norsk. Det er den svenske forfatterens første bok i Norge.

- Det er kjempegøy å se bøkene mine på ulike språk. Da jeg begynte å skrive tenkte jeg ikke så langt, sier hun.

Pretensiøs som 20-åring
Wahlberg var ikke en av dem som begynte å skrive i skolealderen. Hun var 46 da hun begynte på sin første bok.

- Det var på tide for meg å skrive da. Jeg har ikke trengt å skrive før. Jeg visste ikke engang at jeg skrev sånn, ler hun.

Alderen tror hun var en fordel i forhold til skrivingen:

- Hadde jeg var 20 år, ville jeg vært for pretensiøs. Når man er eldre, gjør man mer som man vil. Nå skriver jeg fordi det er gøy, og jeg bryr meg ikke noe om hva andre synes, sier forfatteren.

Problemer i fellesvaskeriet
«Jenta med maiblomstene» handler om en gammel dame som blir drept i et fellesvaskeri. Naboene er raske til å legge skylden på en grinebiter i leiegården, som stadig skaper problemer for fellesvaskeriet.

Det er ikke tilfeldig at Wahlberg lar drapet begås nettopp her.

- Før jeg begynte å skrive boken, så jeg en artikkel i en avis hvor det sto at det var 56 tilfeller av anmeldt vold i fellesvaskerier i året. Jeg tenkte at det er jo ikke klokt, sier hun.

Hun påpeker imidlertid at det som regel er sjalu ekskjærester som står for det anmeldte bråket i fellesvaskeriene, og ikke krangling om vasketider og lignende.

- Det er et interessant sted. Det er alles og ingens plass, sier hun.

Har jobbet med mennesker
Wahlberg jobbet som lærer i mange år, før hun tok medisinstudiene og begynte som gynekolog og fødselslege. Karrierevalgene har påvirket måten hun skriver på.

- Jeg har alltid jobbet med mennesker. Jeg liker å skrive om miljøet som er på sykehuset. Siden jeg begynte å jobbe på sykehuset sent, kan jeg skrive om det litt utenfra. Jeg husker hvordan det virket da jeg kom inn, sier hun.

«Jenta med maiblomstene», som kom ut på svensk i 2004, er den fjerde boken til Wahlberg. De fire bøkene har solgt 775 000 eksemplarer. Den femte boken kom i Sverige i 2006, mens en ny bok kommer til høsten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.