RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dramatisk gasslekkasje på Snorre A

Sist oppdatert:
I morgentimene mandag lekker det fremdeles gass på Snorre A. 180 plattformarbeidere er evakuert. De resterende 36 om bord jobber nå på spreng for å få kontroll over lekkasjen. Det fryktes at arbeidet kan ta måneder.

- Situasjonen er fortsatt alvorlig. Vi jobber med å pumpe opp boreslam fra brønnen for på den måten å forsøke å stoppe gasslekkasjen vi har i et rør, sier informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil til TV 2 Nettavisen ved 06-tiden mandag.

- Vi har evakuert 180 personer, og det er nå 36 personer som jobber på plattformen. Det er det personalet som trengs for å kunne gjennomføre brønnoperasjonen og for å kunne ha den nødvendige beredskapen om bord, fortsetter Hetland.

Det er full produksjonsstans på plattformen.

- Veldig dramatisk
Pressetalskvinne i Petroleumstilsynet, Inger Anda, beskriver situasjonen ved Snorre A som dramatisk overfor TV 2 Nettavisen ved 07.30-tiden mandag morgen.

- Situasjonen er veldig uheldig og dramatisk. Vi har ikke situasjonen under kontroll, sier Inger Anda.

Hun beskriver arbeidet de står overfor som svært vanskelig.

- Tettingen kan komme til å ta lang tid. Arbeidet kan gå fort, men det kan også komme til å ta måneder, sier Anda til TV 2 Nettavisen.

Hun forteller at en fjernstyrt miniubåt natt til mandag ble sendt ned til havbunnen i et forsøk på å avdekke hvor lekkasjen har oppstått, men uten å lykkes.

- Det er så mye gass i området, så det har ikke vært mulig å gå inn med et fartøy. Derfor har vi foreløpig ikke lykkes med ubåtforsøket, sier Anda.

Gassen bobler i havet
Gasslekkasjen ble oppdaget like etter klokken 19 søndag kveld og det ble slått full alarm. Klokken 20.45 startet evakueringen av plattformen.

Totalt er 141 personer flydd i sikkerhet til nærliggende plattformer i området. Omkring 40 av disse ble evakuert i løpet av natten.

Årsaken til gasslekkasjen var mandag morgen fremdeles ukjent. Ved midnattstid søndag boblet gass fremdeles opp i sjøen rundt Snorre A.

- Det verste som kan skjer er at det kommer en blowout. Det vil si at man mister kontrollen over brønnen og gassen strømmer ukontrollert fra brønnen. Vi er ikke der foreløpig, men det er dette vi frykter mest kan skje, sier Anda.

Gass på dekk
Alarmen gikk da sensorer oppdaget at det var kommet svært eksplosiv gass på dekk på plattformen.

- Gassen kommer fra brønnen, men den har ikke oppstått på plattformen. Gassen som er målt på dekk, har trolig lekket opp fra havbunnen, sier informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil.

- Hvordan er situasjonen for de 36 om bord på plattformen?

- Vi vurderer det som forsvarlig å ha dem om bord, sier Hetland.

Anda i Petroleumstilsynet, som har ansvaret for Helse, miljø og sikkerhet for oljearbeiderne på norsk sokkel, sier til TV 2 Nettavisen at så lenge det er vind i området, blåser gassen vekk fra plattformen.

Anda og tilsynets beredskapsteam overvåker kontinuerlig situasjonen i fellesskap med Statoil og Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS).

Fløyet i sikkerhet
Samtlige av de 216 personene om bord på Snorre A ble beordret til livbåtene da alarmen gikk. Ifølge Hetland i Statoil er dette standard prosedyre ved gasslekkasje.

Det kom raskt til tre beredskapsbåter og ett kystvaktskip som lå rundt plattformen dersom det ble nødvendig å bruke livbåtene. Et redningshelikopter fra Hovedredningssentralen på Sola lettet straks og satte kursen mot oljefeltet som ligger 150 km vest for Florø.

Også to helikoptre fra Statfjord og Oseberg ble sendt til Snorre A. Da man fikk oversikt over situasjonen ble disse brukt til å evakuere de 141 som ikke var absolutt nødvendige om bord. Disse ble fløyet til naboplattformene Snorre B og Stena Don.

Et redningshelikopter fra Hovedredningssentralen på Sola er også i området.

Sent søndag kveld ble de første 141 evakuerte fløyet videre til Gullfaks C og Statfjord C hvor de kunne innkvarteres. Noen kunne også innkvarteres på Snorre B.

Ifølge Anda i Petroleumstilsynet holder gassen seg foreløpig ved havoverflaten slik at man kan lande med helikopter på plattformen.

I forbindelse med Statoils pressekonferanse kan du se ekstra nyhetssending på web-tv kl 11.20 (se lenke nedenfor).

Statoil har opprettet en sentral hvor pårørende kan ta kontakt. Telefonnummer er 80 05 00 20.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere