RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dramatisk økning i mobbing

Over 10.000 flere blir mobbet i skolen nå enn for fire år siden.

Det viser en ny undersøkelse fra Senter for atferdsforskning (SAF). Årsaken er blant annet at oppmerksomheten rundt mobbing er blitt mindre.

Kong Harald og statsminister Kjell Magne Bondevik fokuserte på mobbing i sine nyttårstaler for noen år siden. Oppmerksomheten hjalp og problemet avtok, men bare i et par år. Rapporten fra SAF viser en dramatisk økning i antall mobbeofre og plagere de siste fire årene, skriver Stavanger Aftenblad.

Kraftig økning
Antall mobbeofre som blir utsatt for ordinær mobbing går opp med hele 44 prosent på ungdomstrinnet. Legger man til mobilmobbing, øker antallet ofre med 134 prosent. Det betyr at nesten 17.000 elever er utsatt for mobbing ukentlig eller oftere.

Også på barnetrinnet blir flere mobbet, selv om økningen ikke er så voldsom. På 5. til 7. trinn føler over seks prosent eller 11.500 barn seg mobbet.

Undersøkelsen viser også at andelen elever som selv mobber hver uke eller oftere, øker mye. På ungdomsskolen med 120 prosent (6600 elever), og på barnetrinnet med 44 prosent (1372 elever).

Alvorlige skadevirkninger
– Dette viser at mennesker til enhver tid forholder seg til omgivelsene. Det er lett å venne seg til at mobbing ikke er tillatt, men det er og lett å venne seg til at mobbing er tillatt, sier professor ved SAF, Erling Roland.

At stadig flere ungdommer mobber, og at flere blir utsatt for krenkelser som kan gi alvorlige skadevirkninger, bør føre til at regjeringen reagerer, mener Roland.

– Nye hjelpemidler som mobiltelefon gjør det enklere for flere å plage, og ofrene får aldri fred. Dette krever en tydelig voksen ledelse. En positiv leder som bygger opp tillit, og som oppnår myndighet til å stoppe plagingen, framholder han.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere