RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dramatisk vending om USA-ambassade

Sist oppdatert:
USAs ambassade blir likevel flyttet fra Drammensveien og ut av Oslo sentrum.

Helt overraskende sa to representanter fra Venstre og Arbeiderpartiet i møtet i Oslo bystyre i dag at de vil stemme mot sine partiers innstillinger om ambassadens framtid.

Dermed er det flertall for å flytte ambassaden fra Drammensveien til Huseby i Vestre Aker.

USA jubler over den overraskende nyheten.

Vararepresentant
De som bryter ut, er vararepresentant Ane Willumsen (V) og Ap-representant Tom Pape.

Uventet ble Willumsen bedt om å møte på det viktige møtet i bystyret i dag, fordi hennes partikollega Jennie Johnsen ligger syk hjemme med feber. Johnsen er imot utflytting av ambassaden.

- Jeg vil ikke stemme med resten av gruppa. Jeg har hele tiden vært klar på at jeg vil stemme for min overbevisning. Sikkerhetstilstanden rundt ambassaden i Drammensveien er så prekær at vi må få flyttet ambassaden, sa Willumsen fra talerstolen.

- Jeg vet at veldig mange i mitt parti vil bli veldig rasende på meg, men min oppgave som folkevalgt er å tenke på hele byen, sa hun.

På gråten
Bare minutter senere gikk neste utbryter, Tom Pape (Ap), opp på talerstolen.

- Jeg støtter meg til det SV-representant Kari Pahle (som har brutt ut fra sin gruppe, red. anm) sier. Jeg vil derfor be om at Arbeiderpartiets gruppe har forståelse for at jeg stemmer for flytting, sa Pape, nærmest på gråten.

Dermed er det totalt tre personer som bryter med innstillingene fra sine partigrupper, og med de tre utbryterne ble det flertall for å flytte ambassaden under voteringen.

Hørte på Støre
Pape sier det var de klare anbefalingene fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) som førte til at han overraskende gikk imot sin egen gruppe.

Arbeiderpartiet hadde ikke fristilt sine representanter i saken, og derfor er Papes beslutning oppsiktsvekkende.

- Statsråden var klokkeklar i sitt råd. Jeg har ingen grunn til å overprøve en slik fagstatsråd, sier Pape.

- Når tok du beslutningen om å gå imot Arbeiderpartiets gruppe i saken?

- På mandag, sier Pape, som aldri har gått imot sin egen gruppe tidligere.

Støre sendte nylig et brev til Oslos ordfører hvor han presiserte at det bare finnes to reelle tomtealternativer for USA-ambassaden: Husebyskogen eller Drammensveien. SVs bystyregruppe syntes at brevet var en utilbørlig press før behandlingen i bystyret.

Må begrave jubelen
Gruppelederen for Arbeiderpartiet, Rune Gerhardsen, sier at han tror at ingen ville følt seg vel i denne saken, uansett hva resultatet ble.

- Jeg har gitt Tom Pape råd om å følge gruppens innstilling, men jeg har respekt for hans beslutning, sier Gerhardsen.

Diskusjonen om å flytte den amerikanske ambassaden har engasjert tusenvis de siste ukene. For bare to dager siden jublet Huseby-aksjonen da det ble klart at bystyrerepresentanter fra SV, Trine Dønhaug og Knut Even Lindsjørn, ville stemme med sin gruppe i saken. Aksjonen har samlet 10.000 underskrifter mot flyttingen, men nå har de tapt slaget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere