RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Utenfor denne bygården på Grønland ble Imam Nehmat Ali Shah angrepet med et stikkvåpen mandag kveld.
Utenfor denne bygården på Grønland ble Imam Nehmat Ali Shah angrepet med et stikkvåpen mandag kveld. Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)

Drap og drapsforsøk etterforskes i Oslo

Sist oppdatert:
Oslo politidistrikt etterforsker drap på en mann og drapsforsøk på en imam på Grønland i Oslo rundt midnatt. De to sakene settes ikke i sammenheng.

SISTE: Mannen som ble funnet i et P-hus på Grønland, er trolig en mann av vietnamesisk opprinnelse fra Oslo-området. Saken etterforskes som drap.

ANGREPET: Imam Nehmat Ali Shah.

– Det er ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom disse to hendelsene, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser.

Les også: Etterforsker mistenkelig dødsfall og drapsforsøk i Oslo

Politiet fikk melding om at en mann i 60-årene hadde blitt knivstukket i Motzfeldts gate på Grønland klokken 23.16 mandag kveld. Senere natt til tirsdag bekreftet styreleder Ghulam Sarwar ved moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat overfor Aftenposten at det var imam Nehmat Ali Shah som var blitt angrepet.

Imamens tilstand er alvorlig, men stabil, og angrepet etterforskes nå som et drapsforsøk.

Utelukker ikke hatkriminalitet
Politiet har foreløpig ikke grunn til å tro at imamen i Norges største moské ble forsøkt drept fordi han var imam, men holder alle muligheter åpne i etterforskningen.


Politiet vet ikke hva som var motivet for det brutale angrepet på imam Nehmat Ali Sjah på Grønland i Oslo sent mandag kveld, og holder alle muligheter åpne i etterforskningen.

– Det er altfor tidlig å si noe om bakgrunnen nå. Vi etterforsker selvfølgelig alle muligheter, og vi må holde muligheten åpen for at det er hatkriminalitet. Men nå har vi ikke holdepunkter for å si at det er knyttet til hans virke som imam, sa seksjonssjef Grete Lien Metlid ved Oslo politidistrikts seksjon for vold og seksualforbrytelser under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

P-HUS: Inne i et av disse parkeringshusene på Grønland skal mannen ha blitt funnet livløs. Han døde senere på sykehus. Foto: Maria Schiller Tønnessen (Nettavisen)


Metlid understreker at motivet foreløpig er ukjent, og sier politiet er kjent med at det har vært konflikter og hendelser knyttet til moskeen Central Jamaat Ahle-Sunnat tidligere. Det var før den nye moskeen åpnet i Motzfeldts gate på Grønland, og går helt tilbake til 2005.

– Hvorvidt dette har noe å gjøre med saken, kan vi ikke si noe om nå, men jeg gjentar at vi ikke har konkrete holdepunkter, verken i den ene eller den andre retningen, sier Metlid.

Politiet håper å få avhørt imamen så raskt som mulig.

Tidligere konflikter
Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

Fakta: Norges største moské

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat er med rundt 5.000 medlemmer den største i Norge.

Menigheten åpnet i 2006 ny moské i Motzfeldts gate i Oslo med plass til 2.500 personer.

Imam Nehmat Ali Shah ble mandag kveld sendt til sykehus med alvorlige skader etter å ha blitt angrepet på åpen gate utenfor sitt hjem.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakt etter å ha blitt angrepet av sju personer som tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen. Tre måneder senere var rundt 100 personer involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen.

Intern maktkamp har blitt trukket fram som mulig årsak til de to episodene fra 2006, og en flere år gammel strid mellom to storfamilier skal ligge bak.

(Kilder: Central Jamaat Ahle-Sunnat, Wikipedia, Aftenposten, NTB)

(©NTB)

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd. Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.

Storfamilier
– Vi i det muslimske miljøet har fryktet at noe slik kunne skje. En flere år gammel maktkamp innad i moskeen har gjort at styret har ekskludert flere medlemmer. Det har vært gjort forsøk på å megle, men disse har mislyktes, og det har ført til at to fraksjoner står steilt mot hverandre, sa ansvarlig redaktør i det politiske og religiøst uavhengige magasinet Qiadat, Mohammad Sharif, til NTB etter hendelsen i mars 2006.

Ifølge Aftenposten er det to storfamilier som har stått sentralt på hver sin side. De to har uttrykt støtte til hver sin imam og begge klanene har flere støttespiller i moskeen. Prestisje og makt er del av konflikten, da de som styrer menigheten kan bestemme hvordan pengene skal brukes og hvilke gjeste-imamer som skal inviteres. Den ene av de to storfamiliene har vært støttespiller for imam Nehmat Ali Shah.

Politiet i moské-møte mandag
Så sent som mandag var politiet i et rutinemessig møte i Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen i Oslo. På kvelden ble imamen i moskeen forsøkt drept, ifølge politiet.

– Politiet har hatt tett kontakt med moskeen og dens ledere i lang tid, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

Hun viste til at politiet er kjent med konflikter knyttet til Norges største moské tilbake i 2005.

– Dette er forhold vi er godt kjent med. Senest mandag var politiet på et rutinemessig møte der, og da var det ikke meldt om noe annet at det var rolig og ikke noe spesielt å melde, sa Metlid på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Metlid understreker at politiet ikke har noen grunn til å mistenke noe konkret motiv for det brutale angrepet på imam Nehmat Ali Sjah sent mandag kveld, og også hatkriminalitet som mulig motiv er en del av politiets etterforskning.

– Politiet er nødt til å holde alle muligheter åpne, sier Metlid.

Norskvietnameser drept
Like etter angrepet på imamen - klokken 00.07 - fikk politiet melding om at en mann lå livløs i et garasjeanlegg like i nærheten. Politiet meldte først at mannen ble funnet på Tøyen, men opplyste senere overfor VG at garasjeanlegget ligger på Grønland.

– Omstendigheter, observasjoner og undersøkelser gjør at dette etterforskes som drap. Motivet er ukjent, sa seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse tirsdag.

Mannens identitet er ikke endelig bekreftet, men politiet har god grunn til å anta at det er en norskvietnameser hjemmehørende i Oslo-området.

Det var i 1-tiden natt til tirsdag at politiet fikk melding om at en livløs mann satt i en bil i P-huset i Smalgangen på Grønland Torg.

Det er innledet ordinær taktisk og teknisk drapsetterforskning.

– Vi jobber aktivt både i Politihuset og ute og er i gang med en rekke avhør. Vi etterforsker dette som drap med en ukjent eller flere ukjente gjerningspersoner, sa Metlid.

Hun ønsket ikke å si noe om dødsårsaken, men bekreftet at det tirsdag pågikk obduksjon av avdøde.

– Vi vil ha inn tips og ønsker mer kunnskap om hva dette kan være. Vi er særlig interessert i observasjoner av det som kan være avdøde og hans bil noe før klokka 23, sa seksjonssjefen.

Politiet er interessert i alle typer observasjoner av mannen og hans bil spesielt fra klokka 23 mandag til klokka 1 natt til tirsdag, men også tips forut for dette tidsrommet.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere